Megelőlegezi az örök élet ízét – Kolibaszentelés a Nyíregyházi Egyházmegye bölcsődéiben, óvodáiban

Kishírek – 2024. február 20., kedd | 16:08

A görögkatolikus egyházban nagyböjt első péntekén, az Előre megszentelt áldozatok liturgiáján szentelik meg és fogyasztják el a hagyományos böjti eledelt, a kolibát. Február 16-án kisvárdai, mátészalkai, nyíregyházi görögkatolikus bölcsődékben, óvodákban és iskolákban is megtanulhatták és gyakorolhatták a gyerekek az ízletes nagyböjti édesség elkészítését.

A nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskolában a hagyományokhoz híven a böjt időszak első péntekén az első osztályos gyerekek Kovács Csaba atya vezetésével ismerhették meg a kolibakészítés rejtelmeit.

Együtt készítették el a „mennyei édességet”, amelyet a megáldás után jóízűen el is fogyasztottak.

*

A görögkatolikus egyházban Szent Tivadar emlékére nagyböjt első péntekén készítik el ezt a böjti édességet, amelyet az esti Előszenteltek Liturgiája után kiosztanak a híveknek.

A mátészalkai Móricz Zsigmond Görögkatolikus Óvoda és Kéttannyelvű Általános Iskola másodikos diákjai is elkészítették a kolibát, amely

a feltámadásra és a húsvét „édes örömére” emlékeztet.

A Mária Kertje Görögkatolikus Óvoda óvodásainak is vittek belőle.

*

„Böjti utazásunk útravalója a koliba. Görögkatolikus egyházunk nagyböjt első péntekjéhez köti a koliba ünnepélyes megáldását és szétosztását.

Olyan édesség ez, amely előre jelzi az örök élet ízét.

Egyházunk éppen ezért áldja meg a nagyböjt első hetében, hogy böjti fáradozásunk céljára és értelmére, az örök édesség hazájának elnyerésére késztessen minket. Szimbolikusan a nagyböjt megédesítésére szolgál, így akar mindenkit felkészíteni a böjti utazásra” – mondta a koliba megáldásakor a kisvárdai Szent György Görögkatolikus Általános Iskola lelki igazgatója, Demkó István atya.

A böjti gondolatok, majd Isten áldása és közös imádság után a gyerekek Kisvárdán is örömmel fogyasztották el az ízletes böjti eledelt.

*

A kisvárdai Angyalkert Görögkatolikus Óvodában István atya szentelte meg az elkészített kolibát.

A hagyományos böjti eledel, a koliba főtt búzából, dióból, vagy más olajos magvakból, mézből és különböző szárított vagy aszalt gyümölcsökből készül, lekvár hozzáadásával. Már az V. századtól fogyasztották a böjtölő keresztények.

*

Mi tagadás, van munka az elkészítésével, hiszen a búzát meg kell tisztítani, többször át kell mosni, puhára kell főzni. A belevalókat apróra vágni órákig tart. Viszont közösségteremtő, mert az egyházközségek általában nem megvásárolják a diót, mogyorót, gyümölcsöket, mazsolát, hanem adományozzák a hívek. Sok helyen asszonyok jönnek össze vágódeszkával, éles késsel, hogy előkészítsék a finomságokat.

Mindenki beletesz valamit, hozzávalót, munkát, s közös imádság után együtt fogyasztják el a kolibát – miként a kisvárdai Szent György Görögkatolikus Bölcsődében is.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: a Nyíregyházi Egyházmegye oktatási intézményeinek Facebook-oldala; Szikora Csilla, Verdes Zsuzsanna

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria