Energetikai korszerűsítés az egri orsolyita nővérek kollégiumában

Hazai – 2024. január 29., hétfő | 13:53

A magyar állam és a bencés szerzetesrend támogatásából, összesen közel 230 millió forintos beruházással megújították a Szent Orsolya Iskolaközpont Kollégiumát Egerben.

A megújulás alkalmából tartott rövid ünnepségen Illés Virág igazgató beszédében amellett, hogy köszönetet mondott a munkálatokban részt vevőknek, az orsolyita rend alapítójáról, Merici Szent Angéláról szólva rámutatott, hogy az életét a lánynevelés ügyének szentelte. Látva a szociális és társadalmi problémákat, felismerte, milyen fontos a családok és azon belül a nők feladata.

Ők azok, akik megteremtik a békét, gondoskodnak, tőlük tanuljuk a hitet és a szolidaritást. Ezt a munkát kezdték meg a lánynevelés ügyét szolgálva, iskola és kollégium építésével 1926-ban az Egerbe érkező nővérek. A feloszlatás után 1989-ben tértek vissza ide.

A most megvalósuló energetikai korszerűsítés a nővérek által megkezdett munka folytatása, amely megfelelő tanulási környezetet, érzelmi biztonságot, a rekreáció és a pihenés terét nyújtja az itt lakó 69 középiskolás lánynak. Megújult a kollégium homlokzata, nyílászárót és kazánt cseréltek, napelemeket szereltek fel.

Pajtók Gábor országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a magyar kormány az egyházi fenntartású épített örökség megújításával hitvallást tesz. Egy olyan sok-sok nemzedéken, évszázadon átívelő értékrendet és tevékenységet támogat ezzel, amire biztos jövő alapozható. A KEHOP – Környezetvédelmi és Energiahatékonysági – program keretében Heves vármegyében 11 egyházi érintettségű projekt valósult meg összesen több mint 1,3 milliárd forint értékben.

Sárai-Szabó Kelemen bencés perjel oklevéllel köszönte meg a munkálatokban részt vevők szolgálatát.

Ternyák Csaba egri érsek örömét és háláját fejezte ki, hogy az orsolyita nővérek létrehozták a kollégiumot és a bencés szerzetesek három éve intézményfenntartóként jelen vannak az egyházmegyében, majd megáldotta az épületet.

Szerző: Pap Ildikó

Forrás: Egri Főegyházmegye

Fotó: Vozáry Róbert/Szent István Televízió; heol.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria