Építészet és identitás – Balázs Mihály építész előadása a Görögkatolikus Múzeumban

Kultúra – 2024. március 10., vasárnap | 17:02

Balázs Mihály építészmérnök DLA, Kossuth-díjas magyar építész, egyetemi tanár, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja rendkívüli tárlatvezetésén vehettek részt azok, akik március 5-én délután ellátogattak a nyíregyházi Görögkatolikus Múzeumba.

A tavasz első enyhe estéje a kertbe csalogatta az érkezőket: közel százan gyűltek össze a főiskola és a múzeum által határolt kertben. Balázs Mihály, az épületek tervezője itt kezdte el előadását, mely egyszerre szólt építészetről, az általa tervezett épületekről, a megrendelő görögkatolikus közösség igényeiről és hagyományairól.

A kertnek Balázs Mihály szemléletében kiemelt szerepe van – összekapcsolja az épületeket egymással, az ideérkezőket pedig segíti a megérkezésben. A közös kert a találkozás helye, és a földszinti ablaksoron keresztül vizuálisan is bekapcsolódik az épület terébe.

Ezt a kapcsolódást tapasztalhatták meg a rendezvény résztvevői, miután beléptek a földszinti fogadótérbe, ahol folytatódott a rendhagyó épületbemutató.

A múzeumépületek sajátossága, hogy egyszerre nyitottak és zártak – magyarázta az előadó. – A Görögkatolikus Múzeum építészeti megoldásai erre a két tulajdonságra utalnak.

A kettőség tetten érhető az épület stílusában is, amely egyrészről internacionális, másrészről a helyi görögkatolikus közösség kulturális tradícióihoz kapcsolódik – hívta fel a tárlatvezetés résztvevőinek figyelmét Balázs Mihály építészmérnök.

A rendkívüli tárlatvezetések sorában egy festőművész, egy görögkatolikus püspök és egy építész szemén keresztül tekinthettek a résztvevők az épületre és a kiállításokra a Görögkatolikus Múzeumban. A következő alkalmon, április 9-én Fekete Károly református püspök kalauzolja a látogatókat, aki egy másik felekezet világlátásán keresztül beszél majd a kiállított tárgyakról.

Szöveg és fotó: Vándor Ilka Borbála

Forrás: Görögkatolikus Múzeum

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria