Erdei iskolát tartottak Mátraverebély-Szentkúton a teremtésvédelem jegyében

Hazai – 2023. május 27., szombat | 18:39

Hagyományteremtő jelleggel idén először rendeztek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Teremtésvédelmi Kutatóintézete és az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium együttműködésében erdei iskolát Mátraverebély-Szentkúton. A két héten át tartó erdei iskola május 26-án zárult.

A program során három osztály ismerkedhetett meg Assisi Szent Ferenc Naphimnuszának nyomán a teremtésvédelem legfontosabb kérdéseivel.

Föld, víz, levegő, erdők és tűz – a gyerekek játékos foglalkozásokon, élményszerűen járták körbe a különböző témákat. Az egyes területek szakértői bevezették őket az elméleti ismeretekbe, délutánonként pedig külsős terepfoglalkozásokon ültethették át gyakorlatba a délelőtt megszerzett tudást. Komposztálás, termőföld, megújuló energiaforrások, biodiverzitás, klímaváltozás, mesterséges intelligencia, drónok, katasztrófavédelem – hogy csak néhány kifejezést említsünk a „tananyagból”. Az elméletet mindennap követte a gyakorlat: a diákok vízhozamot mértek, drónokat reptettek, birkafarmot látogattak, a tűzoltóságon riasztást imitáltak, a környező erdőket járták.

Assisi Szent Ferenc nyolcszáz évvel ezelőtt megfogalmazott gondolatait rendszerezték és nevet adtak neki: teremtésvédelem. Az eredeti alapvetések kiállták az idő próbáját, és aktuálisabbak, mint valaha, a diákok pedig a kor kihívásainak megfelelően, modern eszközökkel sajátíthatták el a több száz éves tudást.

Forrás és fotó: Pázmány Péter Katolikus Egyetem Teremtésvédelmi Kutatóintézete

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria