Fatimai búcsúnap Alsószentivánon – a béke cicájával

Hazai – 2022. május 18., szerda | 18:38

Megkezdődött az idei búcsúidőszak a Fatimai Szűzanya első magyarországi kegyhelyén. Évtizedek óta látogatják májustól októberig a zarándokok az alsószentiváni búcsújáróhelyet, ahol május 13-án – a koronavírus-járvány miatt – két év után először ünnepelhettek és köszönthették a Szűzanyát ismét a szabadtéri oltárnál bemutatott szentmisén.

A szentmise szónoka Fülöp Ernő kanonok, címzetes apát, kerületi esperes, irodaigazgató, a kalocsa-belvárosi plébánia plébánosa volt, aki a 105 éve történt fatimai jelenésekre és a Szűzanya követésének fontosságára hívta fel prédikációjában a hívek figyelmét.

Hirdessük az igazságot, ahogy a fatimai kis látnokok is hirdették, még ha kezdetben nem is hittek nekik. Nekünk a mai kihívásokkal teli, háborúkkal sújtott világban derűsen, tiszta szívvel kell hirdetnünk az evangélium tanításait – hangzott el a szentbeszédben.

Építsük életünket Isten igéjére, ahogy a Szűzanya is példát mutatott: „Legyen nekem a te igéd szerint.” Mária igent mondott Isten akaratára egész életén át. Abban a pillanatban, amikor Isten szava eljut az ember szíve mélyére, gyökeresen megváltoztatja őt.

A Boldogságos Szűz hálaénekével, a Magnificattal válaszol rokona, Erzsébet köszöntésére, magasztalva Istent megváltó művéért. Mária Fatimában különösen kérte a látnokokat, hogy tanulják meg tőle az imádság lelkületét.

A legnagyobb erőforrásunk és hatalmunk az imában rejlik – emelte ki Fülöp Ernő. – Legyünk érzékenyek másokkal szemben, próbáljuk meg észrevenni, hogy nem csak a közeli családtagjainkkal kell törődnünk. Ahogy Mária is meglátta, hogy bajba került a lakodalmas ház, amikor elfogyott a boruk. Kérésére csoda történt. A szívből jövő kérések Istennél meghallgatásra találnak.

Mária az áldozatot is vállalja Istenért. Simeon megjósolja, hogy tőr járja át a lelkét, de kitart Jézus mellett a keresztnél is; tudja, hogy a szenvedés vége nem a halál, hanem a feltámadás. Hirdessük derűsen az isteni igéket, imádkozzunk napjainkban különösen a béke érdekében, éljük meg és osszuk meg másokkal is pozitív élményeinket, tudjunk örülni másokkal, tudjuk mi is megélni mások boldogságát! Keresztény emberként így kell cselekednünk – mondta prédikációja végén Fülöp Ernő atya.

A szentmisét körmenet zárta, amelyen a Szűzanya szobrát kísérve nagycsoportos óvodások, az alsószentiváni katolikus iskola diákjai és az őket kísérő pedagógusok is részt vettek.

A május 13-i fatimai búcsúnap szentségimádással zárult.

*

Az esemény különlegességhez egy hófehér macska is hozzájárult: néha az oltár közelében lepihenve színesítette a rendezvényt. Mivel pont akkor jelent meg a szertartáson, amikor a békéért imádkoztak a hívek, az egyik ministráns a szentmise után megjegyezte, hogy ha a béke galambja még nem is, de a béke cicája már feltűnt a láthatáron.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Szöveg és fotó: Kiss Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria