Felújítják a Tóth Péter-házat Szegeden

Kultúra – 2021. április 15., csütörtök | 9:48

A Roosevelt tér 6. szám alatt álló Tóth Péter-ház a 19. század végén újjáépített Tisza-parti város egyik legszebb, építészettörténeti szempontból egyik legértékesebb épülete. Az egyházi tulajdonban lévő ingatlan műemléki felújítását követően a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnáziumának ad majd helyet.

A korszerűsítési tervek 2019-ben elkészültek; 2021-ben állami támogatással megkezdődik az épület felújítása.

A tervezés során közösségi, valamint az épület komplex felújítására, átalakítására vonatkozó célokat fogalmazott meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye. Fontosnak tartják a kiemelkedő helyi építészettörténeti értéket képviselő utcai homlokzatok eredeti állapotának visszaállítását és az épület kubusának, azaz a teljes külső kontúrjának geometriai változtatás nélküli örökítését.

Az épület funkcionális rendjét két, térben jól elkülöníthető, de működési szempontból egymást támogató egység fogja alkotni: az alagsori és földszinti tereket hasznosító kulturális szolgáltató- és előadótér, illetve az emeleti és tetőtéri szinteken elhelyezkedő konzervatórium, az SZTE Vántus István Zeneművészeti Szakgimnázium közismereti oktató- és hangszeres gyakorlótermeivel.

Az intézmény – a megye egyetlen gyakorló zeneművészeti szakközépiskolája lévén – regionális szinten is meghatározó szerepet tölt be; növendékeinek többsége a dél-alföldi régió három megyéjéből érkezik. A zeneművészeti szakiskola alapvető feladata, hogy lehetővé tegye a régióban működő zeneiskolák és alapfokú művészetoktatási intézmények legtehetségesebb tanulóinak továbbtanulását; további feladata a fiatalok művészi kifejezőkészségének fejlesztése, illetve felkészítése a szakirányú továbbtanulásra, a művészi pályára.

A felújítási munkálatok a tervek szerint 2023 decemberében érnek véget.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria