Ferenc pápa 2021 decemberéig meghosszabbította a loretói jubileumi évet

Ferenc pápa – 2020. augusztus 15., szombat | 17:35

A Mária mennybevétele ünnepének vigíliáján, augusztus 14-én megtartott rózsafüzér imádság végén jelentette be a kegyhelyen Fabio Dal Cin érsek, loretói pápai delegátus: Ferenc pápa 2021. december 10-ig meghosszabbította a loretói jubileumi évet.

A hívek hatalmas tapssal fogadták a bejelentést. A főpásztor köszönetet mondott Ferenc pápának az ajándékért, amely lehetővé teszi, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben további tizenkét hónapig élvezzék a hívek a loretói jubileumi év lelki ajándékait.

Ferenc pápa 2019. december 8-tól egy éven át teljes búcsút engedélyezett mindazoknak, akik repülőn utaznak, elzarándokolnak a loretói Szent Ház kegyhelyre és a jubileumi évben átlépik a loretói szent kaput. Erre az engedélyre abból az alkalomból került sor, hogy XV. Benedek pápa száz éve nyilvánította a Loretói Szűzanyát a repülőgépen utazók védőszentjévé.

A loretói pápai delegátus most pénteken úgy fogalmazott: Ezekben az emberiség számára nehéz időkben az Egyház Szent Anyja újabb 12 hónapot ajándékoz nekünk, hogy elinduljunk Krisztushoz és engedjük, hogy Mária elkísérjen bennünket, aki a vigasztalás és a biztos remény mindannyiunk számára.

A jubileumi év a szent kapu megnyitásával kezdődött tavaly december 8-án Pietro Parolin bíboros államtitkár jelenlétében. „A szentévet azonban sajnos nem lehetett teljességében megünnepelni a járvány miatt – olvasható az Apostoli Penitenciária által kiadott dekrétumban. – Ezért további tizenkét hónapra kiterjesztjük a kegyelem és a bűnbocsánat megélését mindazon hívek számára, akik ellátogatnak a pápai kegyhelyre. Ez a kegyelem kiterjed a világ polgári és katonai repülőtereinek kápolnáira is.”

„Természetesen a hívek a szentév nagylelkű meghosszabbításának köszönhetően ötleteket és lelki erőt meríthetnek ahhoz, hogy életüket az evangélium törvénye szerint valósítsák meg” – olvasható a Mauro Piacenza bíboros, főpenitenciárius és Christophorus Nykiel prelátus, régens által aláírt dekrétumban.

Fabio Dal Cin érsek, loretói pápai delegátus a loretói kegyhelyen augusztus 14-én este tartott rózsafüzér imádság végén emlékeztetett, hogy Ferenc pápa az év során számos alkalommal kifejezte lelki közelségét a kegyhelyhez. Például 2019. március 25-én tett látogatása alkalmával, amikor aláírta a Christus vivit kezdetű, fiataloknak szóló apostoli buzdítását; amikor beillesztette az Általános római naptárba a Loretói Szűzanya nem kötelező emléknapja; és végül amikor három új invokációt, fohászt fűzött a loretói litániához.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria