Ferenc pápa a 75 éves FAO-nak: Bátor döntés, egy világalap kell az éhínség felszámolásához

Ferenc pápa – 2020. október 18., vasárnap | 10:03

Ferenc pápa spanyol nyelvű videoüzenetet küldött október 16-án az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének, a római székhelyű FAO-nak, alapítása 75. évfordulóján. Pénteken tartották ugyanis az élelmezési világnapot, melynek idei mottója: „Neveljük, tápláljuk, óvjuk – közösen. Tetteink alakítják a jövőt”.

A Szentatya a fegyverkezésre fordított költségek egy részének a felhasználásával egy „világalap” létrehozását javasolja, melynek segítségével véglegesen fel lehetne számolni az éhínség világméretű drámáját.

A pápa emlékeztetett, a FAO eredetileg célul tűzte ki az éhínség, a táplálkozás bizonytalanságának és az egészségtelen táplálkozásnak a megszüntetését. A 75 évvel ezelőtt létrejött FAO „története során megtanulta, hogy nem elegendő ételt termelni, hanem azt is biztosítani kell, hogy az élelmezésügyi rendszerek fenntarthatóak legyenek, hogy egészséges táplálkozást biztosítsanak mindenkinek”. Ehhez újszerű megoldásokat kell alkalmazni, hogy a termelési módok és a termékek az egész föld és közösségei javát szolgálják.

Ferenc pápa szerint a jelenlegi világjárvány kihívásaira is válaszolnunk kell „a mai ellentmondásos világban, melyben egyfelől tanúi vagyunk egy páratlan technikai fejlődésnek, másfelől pedig sokszoros humanitárius válságoknak is”.

A videoüzenetben a Szentatya sajnálattal állapítja meg a FAO legújabb statisztikái alapján, hogy az éhínség és az élelmiszerbizonytalanság világszinten tovább növekszik, amit tovább fokoz a mostani pandémia.

Az emberiség számára az éhínség nemcsak tragédia, hanem szégyen is.

Jórészt a föld gyümölcseinek igazságtalan elosztása okozza; és ehhez társulnak még olyan tragikus jelenségek, mint a mezőgazdasági beruházások hiánya, a klímaváltozás és a tonnaszámra leselejtezett élelmiszer. A válság megoldásához, ahhoz, hogy felszámoljuk az éhínséget, politikai döntések és konkrét lépések szükségesek.”

A pápa szerint a dialektikus és ideológiai viták többnyire eltávolítanak a célkitűzéseinktől, ezért bátor döntésre van szükség, hogy a fegyverkezésre és egyéb katonai kiadásokra fordított pénzből egy világalapot hozzanak létre azért, hogy felszámolják az éhínséget, hogy hozzájáruljanak a szegényebb országok fejlődéséhez és hogy elkerüljék a háborúkat és a kényszermigrációt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria