Ferenc pápa: Az Egyháznak hangot kell adnia a Száhel-övezetben lakó szegények néma kiáltásának

Ferenc pápa – 2024. május 14., kedd | 14:14

Létrejöttének 40. évfordulóját ünnepli a II. János Pál Alapítvány a Száhel-övezetért. Ferenc pápa május 10-én Michael Czerny bíborosnak, az átfogó emberi fejlődés szolgálatában álló dikasztérium prefektusának küldött levelében sürgeti az Egyházat, hogy segítse elő a békét és a fejlődést az egész nyugat-afrikai régióban.

A Szentatya levelében köszöntötte a nemzetközi és nemzeti intézmények képviselőit, valamint minden résztvevőt, aki a II. János Pál Alapítvány a Száhel-övezetért létrehozásának 40. évfordulójára emlékezik. A kezdeményezést Szent II. János Pál pápa hozta létre 1984-ben, első afrikai apostoli látogatása után, ahol személyesen is megtapasztalta a szárazság és az elsivatagosodás által próbára tett lakosság tragédiáját. Ferenc pápa szerint elődje azzal a céllal hozta létre az alapítványt, hogy felhívása továbbra is hatékony jele maradjon az Egyház nyugat-afrikai gyermekei iránti szeretetének. A pápa biztosította a szervezetet, hogy a Szentszék „különös érdeklődéssel követi az alapítványt az Átfogó Emberi Fejlődés Szolgálatának Dikasztériumán keresztül”.

Közvetlen elődjét, XVI. Benedeket idézve Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy „a külső sivatagok a belső sivatagokat tükrözhetik, és az, ahogyan az ember a környezettel bánik, befolyásolja azt, ahogyan önmagával bánik, és fordítva”. A Szentatya kiemelte, hogy „minden szolidaritási és felelősségteljes cselekedetünk a teremtő Istenbe vetett hitünkből és felebarátunk iránti szeretetünkből fakad”. „Hogyan járulhatunk hozzá peremre szorulásuk és szenvedésük megszüntetéséhez vagy legalább enyhítéséhez?” – tette fel a kérdést a pápa levelében. „Isten népének mindig és mindenhol az élen kell járnia, hogy válaszoljon a számtalan szegény néma kiáltására szerte a világon, különösen a Száhelben, hogy hangot adjon nekik, megvédje őket, és szolidaritást vállaljon velük a sok képmutatás és a sok be nem váltott ígéret láttán.”

Ferenc pápa emlékeztetett arra, hogy a nyugat-afrikai régió egyes országai még mindig különféle válságoktól szenvednek, amelyek veszélyeztetik a békét és a stabilitást, a biztonságot és a fejlődést. „Ezek a terrorizmussal, gazdasági bizonytalansággal, klímaváltozással és a közösségek közötti viszályokkal kapcsolatos jelenségek súlyosbítják az államok sebezhetőségét és az állampolgárok szegénységét, ami a fiatalok elvándorlását eredményezi” – mutatott rá a pápa. Kiemelte: „Ez a helyzet egyre nehezebbé, de egyre nélkülözhetetlenebbé is teszi az alapítvány feladatát.”

A pápa megismételte Szent II. János Pál pápa felhívását, és azt kérte, hogy a világ minden jóakaratú embere „munkálkodjon a biztonság, az igazságosság és a béke megteremtéséért a Száhel-övezetben!” Továbbá hangsúlyozta: „Már nincs idő várni, cselekedni kell!” Minden embernek alapvető joga van a méltóságteljes élethez és a kiteljesedéshez – emlékeztetett Ferenc pápa. Levelét azzal zárta, hogy reményét fejezte ki: „A megemlékezés a II. János Pál Alapítvány a Száhel-övezetért létrejöttéről meghatározza, előmozdítja és végrehajtja az összes szükséges kezdeményezést az igazságosság és a béke építése érdekében, hogy megvalósuljon az átfogó és fenntartható emberi fejlődés a Száhel-övezet összes népe körében.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria