Ferenc pápa a béke megteremtésére buzdított a Mediterráneumnak szentelt tanácskozáson Bariban

Ferenc pápa – 2020. február 23., vasárnap | 19:55

Az Olasz Püspöki Konferencia (Conferenza Episcopale Italiana – CEI) kezdeményezésére a dél-olaszországi Bariban február 19. és 23. között nemzetközi találkozót rendeztek, melynek témája a Földközi-tenger térségének békéje, békeszerző hivatása. A találkozó utolsó napján a pápa is részt vett.

Vasárnap reggel hét órakor indult Ferenc pápa a Vatikánból. A bari Szent Miklós-székesegyházban találkozott a Földközi-tenger térsége püspökeivel. A Mediterráneumnak szentelt „reflexiós és spirituális” találkozón Gualtiero Bassetti bíboros, a CEI elnöke köszöntötte a pápát, majd Vinko Puljić bíboros, vrhbosnai érsek és Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátora szólaltak fel.

Ezt követően a Szentatya beszédet mondott, melyben a Földközi-tenger térségének szerepét hangsúlyozta a béke és a testvériség megteremtésében. „Ellen kell állni a kultúrák szembeállítása retorikájának” – hangsúlyozta.

Az észak-afrikai regionális püspöki konferencia (CERNA) nevében Paul Desfarges algíri érsek mondott köszönetet a pápának a jelenlétéért és a buzdításáért.

A találkozót követően Ferenc pápa a bazilika altemplomában Szent Miklós sírja előtt imádkozott, majd köszöntötte a helyi domonkos közösség tagjait. A bazilikából kilépve a Szentatya üdvözölte a téren összegyűlt híveket, majd a tengeri kikötőbe vezető sugárúton szabadtéri szentmisét mutatott be, melyen több ezer hívő vett részt, köztük Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök is.

Ferenc pápa magyarra fordított homíliáját ITT olvashatják.

A szentmise után, a déli Úrangyala imádság előtt Ferenc pápa rámutatott: „Miközben mi itt egybegyűltünk, hogy imádkozzunk és gondolkodjunk a békéről és a Földközi-tengerre néző népek sorsáról, e tenger másik oldalán, különösen Szíria északnyugati részén, hatalmas tragédia zajlik. Pásztori szívünkből fakadó, sürgető kéréssel fordulunk az érintett szereplőkhöz és a nemzetközi közösséghez, hogy hallgasson el a fegyverek zaja, hallják meg a kicsinyek és védtelenek sírását; hogy tegyék félre a számításokat és az érdekeket a polgári lakosság és a sok ártatlan gyermek életének megóvása érdekében, akiket majd a következmények sújtanak.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria