Miért gyűlt össze 58 püspök Bariban?

Kitekintő – 2020. február 20., csütörtök | 17:05

Gualtiero Bassetti bíboros, az Olasz Püspöki Konferencia (Conferenza Episcopale Italiana – CEI) elnöke február 19-én megnyitotta a Mediterráneumnak szentelt tanácskozást Bariban, melynek témája a Földközi-tenger térségének békéje, békeszerző hivatása. A rendezvényen 20 ország 58 püspöke vesz részt, vasárnap a záró szentmisére Ferenc pápa is megérkezik.

Bassetti bíboros a bari várban mondott megnyitóbeszédében arra hívta az ötvennyolc püspököt, hogy szinodális módon tanácskozzanak, és tegyenek hitet teljes mértékben a béke mellett. „Nem nyugodhatunk bele egy olyan politikába, amely a népek vérére épül.” Ferenc pápa tanítása nyomán hangsúlyozta, hogy a béke ellentéte az ellenőrizhetetlen káosz. Hozzátette, hogy a népeket megosztó falak gazdasági érdekekből épültek. Megállapította, hogy láthatatlan határ választja el a Mediterráneumban a nyomorban és a jólétben élő népeket, és elválaszthatatlan kapcsolat van a szegénység és az instabilitás között. Bassetti bíboros a prófécia útját jelölte ki az Egyház számára: prófétai egyház az az egyház, amely megéli a szegények, az éhezők, az igazságra szomjazók boldogságát. Bűnnek nevezte az Egyház megosztottságát, mert az felerősítette a mediterrán népek közötti kulturális, politikai és katonai megosztottságot. Hangsúlyozta, hogy a migránskérdést nem tekinthetjük pusztán népvándorlásnak, együtt kell szembenéznünk a harmadik évezredre jellemző globalizáció kihívásaival, a környezetvédelem kérdéseivel, a hit átadásának problémájával.

„Nem korlátozódhat a tevékenységünk arra, hogy felhívjuk a figyelmet a bűntettekre, az igazságtalanságra... Kötelességünk, hogy utat mutassunk a mediterrán térség számára, és megértsük, merre irányítsuk lépteinket, hogy hűségesek maradjunk hozzá, a történelem Urához” – ezeknek a szavaknak kíséretében ismertette Antonino Raspanti püspök, a CEI elnökhelyettese a találkozó munkamenetét. Elmondta, hogy a Mar Nostrum (a Földközi-tenger, „a mi tengerünk”) népeit sújtó problémákról tanácskoznak a Földközi-tenger északi és déli partján fekvő országok püspökei – Marokkótól Líbiáig, Szíriától Irakig, Franciaországtól a Balkánig, Spanyolországig – ezekben a napokban: a migrációról, a szegénységről, az erőszakról, az oktatás és az egészségügyi ellátás hiányáról, a nemzetek kizsákmányolásáról, a családi intézmények válságáról. Raspanti elmondta, hogy a relatívan kicsiny térség népeire erős identitástudat jellemző, ami sokszor harcokba, gyűlöletbe torkollott, ugyanakkor nem szűnt meg soha a kölcsönös összetartozás érzése bennük. Ebben pedig benne rejlik a lehetőség, hogy nagyobb bátorsággal indítsák el a megbocsátás és a kiengesztelődés folyamatát a kölcsönös felelősségvállalás, a testvériség jegyében.

Puglia régió elnöke, Michele Emiliano a megnyitón elmondta, hogy a püspökök és a pápa nagy reménységet jelentenek mindenki számára, aki a különböző kultúrák közötti integráció útjait szeretné megteremteni.

A találkozó a párbeszédnek, egymás meghallgatásának és az imádságnak a helye lesz. Ferenc pápa záró szentmiséjére 40 ezer embert várnak, a szentmise után a püspökök együtt ebédelnek mintegy harminc nehéz sorsú emberrel, menekültekkel, hajléktalanokkal. 

Forrás: Agensir; Vatican News

Fotó: Agensir; Vatican News

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria