Ferenc pápa a Chemin Neuf közösséghez: A politikai találkozásokat tekintsük testvéri találkozásnak

Ferenc pápa – 2022. május 17., kedd | 16:45

Ferenc pápa május 16-án, hétfőn audiencián fogadta a Chemin Neuf („új út”) Közösség Politikai Testvérisége egy csoportját. Arra kérte őket, hogy tevékenységükkel segítsék elő a találkozást, és tegyenek lépéseket az emberiség java érdekében. „A politika találkozás, reflexió, cselekvés” – hangsúlyozta beszédében a Szentatya.

A Chemin Neuf Közösség Politikai Testvérisége tagjai 18 és 35 év közötti, különböző országokból és politikai kultúrákból származó fiatalok, akiket a közjó és a szegények iránti cselekvés motivál, és szívesen tevékenykednek a politikában Isten szíve szerint. Ferenc pápa hétfőn a vatikáni audiencián beszéddel fordult a Chemin Neuf Közösség jelen lévő csoportjához, arról szólva, hogy mi a politika valódi jelentése a keresztények számára.

A politika mindenekelőtt a találkozás művészete.

Ez a találkozás abból áll, hogy nyitottak vagyunk mások felé, és elfogadjuk különbözőségeiket egy tiszteletteljes párbeszéd részeként – mondta a Szentatya. – A keresztények számára ez ennél több. Az evangélium megköveteli, hogy szeressük ellenségeinket, és ez azt jelenti, hogy „meghívást kapunk, hogy

a politikai találkozásokat testvéri találkozásnak tekintsük, különösen azokkal, akik nem értenek egyet velünk”.

Ez a hozzáállás megkívánja tőlünk, hogy megváltoztassuk azt, ahogyan másokra tekintünk, elfogadva és tiszteletben tartva őket. „Ilyen szemléletváltás nélkül fennáll annak a veszélye, hogy a politika gyakran erőszakos összeütközésbe torkollik, ahol az emberek saját elképzeléseiket próbálják ráerőltetni másokra, és sajátos érdekeiket akarják érvényesíteni a közjó helyett, ellentétben azzal az elvvel, hogy »az egység győz a konfliktus felett«” (vö. Evangelii gaudium, 226–230).

A közös gondolkodás ugyanolyan fontos keresztény szempontból, mivel fel kell ismernünk, hogy a politikának a közjót kell követnie, „nem egyszerűen a különböző és gyakran ellentétes érdekek ütköztetésén keresztül”. Iránytűnk e közös terv előmozdításához az evangélium, amely alapvetően pozitív látásmódot hoz a világba az emberiségről, akit Isten szeret – mutatott rá Ferenc pápa.

A pápa kifejezte: örömmel látja, hogy a Chemin Neuf Közösség Politikai Testvérisége „nem elégszik meg azzal, hogy csupán a megbeszélések és az eszmecsere fóruma legyen”, hanem az elkötelezettség konkrét formáira összpontosít.

Nekünk, keresztényeknek mindig realistának kell lennünk, szembesítenünk kell elképzeléseinket a kemény valósággal, nehogy olyan homokra építsünk, amely előbb-utóbb elmozdul

– figyelmeztetett a Szentatya. – Ne felejtsük el, hogy a valóság fontosabb, mint az elképzelések.”

A Chemin Neuf Közösség migránsok és az ökológia érdekében végzett szolgálatára utalva a pápa elmondta:

nagyra értékeli, hogy a közösség egyes tagjai úgy döntöttek, együtt élnek Párizs egyik munkásnegyedében, hogy meghallják a szegények hangját. „Ez a politikai életben való részvétel keresztény módja”

– hangsúlyozta Ferenc pápa. – Találkozás, elmélkedés, cselekvés: ez a keresztény értelemben vett politikai program – tette hozzá.

Ferenc pápa végül megismételte felhívását: az egységnek mindig győznie kell a konfliktus felett. Arra kérte a közösség tagjait, hogy Jézus Krisztust követve és a Szentlélekre figyelmesen hallgatva járjanak útjukon, hogy a politikát – XI. Piusz pápa meghatározása szerint – a felebaráti szeretet legmagasabb formájaként lehessen gyakorolni.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria