Ferenc pápa a diplomáciai misszióra készülő papokhoz: A jó diplomata legyen kész a párbeszédre!

Ferenc pápa – 2021. május 31., hétfő | 11:29

Május 27-én, csütörtökön Ferenc pápa ellátogatott a Pápai Egyházi Akadémia közösségéhez; több mint egy órát töltött a diplomáciai missziókban végzett munkára készülő papokkal, majd köszöntötte a Pápai Egyházi Akadémián szolgáló Szűz Mária Apostoli Közösség szerzetesnőit is.

„A fullasztó világiasságot úgy gyógyíthatjuk meg, ha megízleljük a Szentlélek tiszta levegőjét, amely megszabadít minket attól, hogy önmagunkat állítsuk a középpontba, az Isten nélküli vallásos megjelenés mögé bújva. Ne engedjük, hogy elrabolják tőlünk az evangéliumot!” (Evangelii gaudium, 97) – ezekkel a szavakkal összegezhetjük Ferenc pápa és a Pápai Egyházi Akadémia közösségének találkozóját. A Pantheon közelében található intézmény 320 év óta képzi a pápai képviseletek jövőbeli munkatársait.

Egyszerű, családias találkozó volt. A pápát az akadémia elnöke, Joseph Marino érsek, valamint a pápai képviseletek titkára, Jan Romeo Pawłowski érsek, továbbá Gabriel Marcelo Viola Casalongue prelátus, ökonómus és tanulmányi prefektus és a hallgatók fogadták. Már két éve várták ezt a találkozót, amely tavaly elmaradt a világjárvány miatt. A látogatás a Szentatya atyai közelségének és figyelmének konkrét jele.

Ferenc pápa több mint egy órát beszélgetett kötetlenül a papokkal. Az intézmény elnöke köszöntötte a Szentatyát, és bemutatta neki a közösséget, amely 40 papból áll, akik 25 országból érkeztek. Tájékoztatta a pápát arról, hogy a világjárvány okozta egészségügyi válság ellenére is megtartották a tanévre tervezett összes tevékenységet: az imádságokat és a képzéshez kapcsolódó különféle találkozókat is.

A családias légkörben az intézmény hallgatói feltettek néhány kérdést a Szentatyának. Számos témával foglalkoztak, többek között az Egyház előtt álló jelenlegi kihívásokkal, a missziós jelleggel, a szinódusi úttal, valamint a két- és többoldalú pápai diplomácia fontos szerepével. Ferenc pápa felvázolt néhány jellemzőt, amelyekkel a jó diplomatának rendelkeznie kell és amelyeket gyakorolnia kell szolgálatában: legyen az ima embere, nyitott az evangélium meghallgatására, az újdonságokra, ugyanakkor gyökerezzen a hagyományban és legyen kész a párbeszédre és a konfrontációra.

A tanulók missziós évének remélt tapasztalatairól szólva a pápa hangsúlyozta, hogy ez a képzési időszak, amelyet az Egyház perifériáin töltenek el, gazdagítja személyes, emberi, kulturális és nyelvi felkészültségüket.

Ezt követően Ferenc pápa együtt vacsorázott az akadémia közösségével és buzdította az intézmény tizenhárom hallgatóját, akik hamarosan megkezdik szolgálatukat a pápai képviseleteknél. Az apostoli áldás zárta az estét, és mielőtt visszatért volna a Vatikánba, a pápa találkozott a Szűz Mária Apostoli Közösség szerzetesnőivel is, akik a Pápai Egyházi Akadémiánál végzik szolgálatukat.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria