Ferenc pápa felhívta telefonon az ukrán elnököt

Ferenc pápa – 2022. február 27., vasárnap | 13:35

Ferenc pápa február 26-án, szombaton felhívta telefonon Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt – jelentette be szombaton este Matteo Bruni szentszéki szóvivő. Az ukrán elnök Twitter-üzenetben adott hírt arról, hogy köszönetet mondott a pápának, amiért imádkozik a békéért.

A Szentszék Sajtóirodájának igazgatója, Matteo Bruni elmondta, a telefonbeszélgetésre akkor került sor, amikor drámai hírek érkeztek azokról a területekről, ahol háború dúl, és Kijevből, ahol utcai harcok törtek ki.

Ukrajna szentszéki nagykövetsége Twitter-üzenetben számolt be a beszélgetésről: „Ferenc pápa a legmélyebb sajnálatát fejezte ki az országunkban zajló tragikus események miatt.”

Zelenszkij elnök szintén Twitter-üzenetben nyilatkozott: „Köszönetet mondtam Ferenc pápának, amiért imádkozik Ukrajna békéjéért és a fegyverszünetért. Az ukrán nép érzi Őszentsége lelki támogatását.”

Ferenc pápa Twitter-oldalán az elmúlt napokban ukrán és orosz nyelven is közzétették a bejegyzéseket, melyekben a pápa határozottan nemet mondott a háborúra, illetve ismét közös imádságra hívott a békéért.

A Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetésre egy nappal azután került sor, hogy a pápa 30 perces látogatást tett Oroszország vatikáni nagykövetségén, hogy kifejezze aggodalmát a konfliktus miatt.

Ferenc pápa február 25-én, pénteken telefonált Szvjatoszlav Sevcsuk kijev-halicsi görögkatolikus nagyérseknek, tájékoztatást kérve a kijevi és ukrajnai helyzetről. A Szentatya kifejezte, hogy kész minden tőle telhetőt megtenni a béke érekében, egyúttal köszönetet mondott az Ukrán Görögkatolikus Egyháznak, hogy a nép mellett maradt. A pápa külön megköszönte, hogy a nagyérsek megnyitotta a kijevi Feltámadás-székesegyház alagsori helyiségeit, amelyek menedékhelyként szolgálnak a lakosság számára. A Szentatya végül imáiról biztosította a szenvedő ukrán népet és áldását adta rájuk.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria