Ferenc pápa imádkozik a nicaraguai helyzet békés megoldásáért

Ferenc pápa – 2018. június 6., szerda | 14:17

Soha nem késő kiengesztelődni – nyilatkozta Waldemar Stanisław Sommertag érsek, nicaraguai apostoli nuncius, miután találkozott Ferenc pápával. A főpásztor Managuába indulása előtt adott interjút a Vatican News munkatársának június 2-án.

A Szentatya a vasárnapi Úrangyala elimádkozásakor határozottan intett a békére, és fájdalmát fejezte ki a súlyos erőszakos cselekmények miatt, amelyeket fegyveres csoportok hajtottak végre a szociális reformokért zajló tüntetések elnyomására. Az erőszakos cselekmények következtében sokan életüket vesztették, illetve megsebesültek. Az Egyház mindig keresi a párbeszédet – ami tényleges elkötelezettséget igényel, és azt, hogy tiszteletben tartsák mindenki szabadságát és legfőképpen az életét.

Ferenc pápa imádkozik azért, hogy megszűnjön minden erőszak, és biztosítsák a feltételeket a párbeszéd minél előbbi újrakezdéséhez. Ezt erősítette meg a nicaraguai apostoli nuncius is, miután június 2-án találkozott a Szentatyával.

A pápa nemcsak lelki közelségéről és imáiról biztosította a helyi egyházat, hanem reményét fejezte ki, hogy sikerül fölvenni a nemzeti párbeszéd fonalát ebben a kényes helyzetben. Az Egyház soha nem tér ki a felelősség elől, és most is fontos szerepet vállal a békefolyamatban – nyilatkozta Waldemar Stanisław Sommertag érsek. Nagyon fontos a pápa szava, felhívása a békéért. A nicaraguai püspökök ellenállnak minden erőszaknak, elítélik annak minden formáját – legyen az akár verbális, akár fizikai –, és azon dolgoznak, hogy helyreálljon a nemzeti párbeszéd. Nem hagyják magukra az embereket; az irgalomról, a testvéri, lelki, de egyben konkrét jelenlétről tanúskodnak számukra.

A napokban halt meg a nicaraguai egyház egyik kiemelkedő alakja, Miguel Obando Bravo bíboros, akit „a béke és a kiengesztelődés atyja” címmel ruháztak föl. Halála nagy űrt hagy a helyi egyházban, ugyanakkor folytatni kell küldetését ebben a különösen nehéz pillanatban. Az apostoli nuncius úgy jellemezte az elhunyt bíborost, mint a béke emberét, akihez barát és ellenség egyaránt bizalommal fordult. Bizonyos értelemben ő kezeskedett a kiengesztelődésért. A mostani kényes helyzetben sok imádságra, körültekintésre és bátorságra van szükség a józan ész védelmében, és azért, hogy sikerüljön békés megoldást találni.

A Szentszék hisz abban, hogy Daniel Ortega elnök bölcs döntéseket hoz, amelyek a felek tiszteletben tartásával a párbeszéd útján segítik a békés megoldást. A remény megvan, ugyanis az Egyház, mint mindig, hisz az emberben, akit Isten saját képére és hasonlatosságára teremtett. Ez a józan ész és ez a hasonlatosság fog megnyilvánulni a jelenlegi helyzetben, és segít megtalálni a megfelelő megoldásokat – zárta az interjút a nicaraguai apostoli nuncius.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria