Ferenc pápa meglátogatta Jézus Kistestvéreit a vidámparkban

Megszentelt élet – 2015. május 5., kedd | 20:02

Ferenc pápa május 3-án délután a Róma közelében fekvő Ostia „Szűz Mária, a Béke Királynője” plébániájára menet váratlanul beugrott látogatóba a Parco Lido nevű vidámpark személyzetéhez, ahol régi ismerősei is élnek, a Jézus Kistestvérei Szerzetesközösség tagjai.

A 72 esztendős Geneviève Jeanningros nővér a Charles de Foucauld lelkiségét követő Jézus Kistestvérei Női Szerzetesközösség tagja, amelynek három nővérből álló helyi csoportja a Parco Lido vidámpark területén él egy lakókocsiban.

A vidámparki dolgozókat boldoggá tette a pápa váratlan látogatása, a Szentatya pedig megáldotta a gyerekeket és az időseket, mielőtt továbbment volna a Regina Pacis (Béke Királynője) plébániára – tájékoztat a Rome Reports hírportál.

A „Vidámpark Testvériség” tagjai lakókocsiban élnek, amelynek apró kápolnájában most együtt imádkozhattak Ferenc pápával. A Szentatya régóta ismeri Geneviève nővért, akinek szintén szerzetes nagynénje, Léonie Douquet, rendi nevén Anna Amelia nővér 1977-ben eltűnt. 2005-ben találták meg maradványait, és Geneviève nővér nagy fájdalma, hogy nagynénje gyászszertartásán egyetlen argentin főpásztor sem vett részt. Panaszát meg is írta Jorge Mario Bergoglio bíborosnak, aki éppen Rómában tartózkodott a 2005-ös szinóduson. A szerzetesnővér nagy meglepetésére Bergoglio atya levele kézhezvételének estéjén felhívta őt telefonon, elmondta neki, megérti, hogy rosszul esett a nővérnek az argentin főpásztorok távol maradása, és sajnálja, hogy nem tudott részt venni rajta, mivel éppen Rómában volt.

Geneviève nővér a közösség Jesus Caritas című weboldalán ír arról, hogy mintegy 30 000 ember tűnt el 1976 és 1983 között Argentínában, a katonai diktatúra idején. Sokakat bebörtönöztek, megkínoztak, kilöktek a repülőből az óceán fölött. Az álozatok jórészt aktivisták voltak, illetve diákok – olyan emberek, akik felszólaltak a kormány korrupciója ellen, vagy akikről azt gyanították, hogy baloldali nézeteik vannak. A bebörtönzöttek gyermekeit elvették; a becslések szerint ötszáz gyermek tűnt el, közülük eddig mintegy száznak bukkantak nyomára.


Geneviève nővér nagynénje francia szerzetesnővér volt, akkoriban Argentínában szolgált; rendtársával együtt elrabolták, megkínozták, majd egy repülőgépről az óceánba lökték; a maradványokat DNS-vizsgálattal azonosították 2005-ben. A gyászszertartásra Geneviève nővér bátyjával és unokatestvérével együtt Argentínába utazott, majd Rómába visszatérvén írt fájdalmas élményeiről a szinóduson éppen Rómában tartózkodó Bergoglio Buenos Aires-i érseknek. Mint visszaemlékezésében leírja, megdöbbentette Bergoglio alázata, aki aznap este felhívta telefonon.


Amikor Bergoglio érsekből 2013. március 13-án Ferenc pápa lett, Geneviève  nővért szíven ütötték szavai: „Ó, hogy szeretnék egy szegény egyházat, amely a szegényekért él!” – ilyen egyházra vágyott a meggyilkolt Léonie is, és sokan mások.

Geneviève nővér és a Plaza de Mayo Szövetség több tagja 2013. április 24-én az általános kihallgatáson találkozott a Szentatyával, aki melegen üdvözölte honfitársait, és biztosította őket támogatásáról az eltűntek keresésében; a találkozás „balzsam volt a szívünknek” – írja a nővér.

Fotó: Paris Match

Videó: Rome Reports

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria