Ferenc pápa nyitotta meg az új etnológiai múzeumot a Vatikánban

Ferenc pápa – 2019. október 20., vasárnap | 16:40

Október 18-án a pápa a Vatikáni Múzeum épületegyüttesében felavatta az Anima mundi (a világ lelke) nevű új etnológiai múzeumot, és egyúttal megnyitotta az Amazónia térségét bemutató kiállítást.

Örömmel gondolok arra, hogy amit ma megnyitunk, az nem egyszerűen csak egy múzeum. Nagyon találó a név erre a gyűjteményre, és olyannyira emlékeztető jellegű: Anima mundi, vagyis a világ lelke – kezdte beszédét Ferenc pápa. – A Vatikáni Múzeum arra hivatott, hogy mind inkább élő, lakott és mindenki számára nyitott „ház” legyen. Olyan hely, ahol mindenki érezheti, hogy itt őt is képviselik, ahol konkrétan érezhetővé válik, hogy az Egyház tekintete nem ismer akadályt.

Aki ide belép, annak éreznie kell, hogy ebben a házban van tér a számára, népe, hagyománya, kultúrája számára is. Ez a tér éppúgy európai, mint indiai, épp annyira kínai, mint amennyire az amazóniai vagy a kongói őserdő világáé, vagy Alaszkáé vagy az ausztráliai pusztaságoké vagy éppen a Csendes-óceán szigetvilágáé. Minden nép itt van, Szent Péter kupolájának az árnyékában, az Egyház és a pápa szívéhez közel. Itt éreznie kell mindenkinek, hogy az ő művészete ugyanolyan értékű, ugyanolyan szenvedéllyel őrizték meg, mellyel megőrizték a reneszánsz vagy a halhatatlan görög-római művészet mesterműveit. Az ember itt egy egészen különleges térre talál, mely a párbeszéd, a másikra megnyílás, a találkozás tere – hangsúlyozta a Szentatya.

Majd elismeréssel szólt az új múzeum berendezéséről és köszönetet mondott mindazoknak – kurátoroknak, építészeknek, mérnököknek és munkásoknak –, akik oly sokat fáradoztak azon, hogy mindez az átláthatóság jegyében készüljön el.

Az átláthatóság nagyon fontos érték, különösen egy egyházi intézményben. Erre nagyon nagy szükségünk van! – szögezte le a pápa. – Ezekben a tárlókban a világ minden tájáról érkezett tárgyak ezreit helyezik el, úgy, hogy egyfajta párbeszédben legyenek egymással. Minthogy a tárgyak a népek lelkületét fejezik ki, azt üzenik, hogy nemcsak minden kultúrára, hanem minden egyes embertársunkra is mindig a lélek nyitottságával és jóakarattal kell tekinteni.

A szépség egyesít minket. Arra hív, hogy éljük meg az emberi testvériséget, szemben állva a harag, a rasszizmus, a nacionalizmus veszélyes kultúrájával. Néhány hónapja ebből a múzeumból vittek Pekingbe kínai művészeti alkotásokat, korábban pedig néhány muszlim országba érkeztek műtárgyak. Hány jó kezdeményezést lehet tenni a művészet révén, amin keresztül felül lehet emelkedni az akadályokon és a távolságon – hangsúlyozta Ferenc pápa, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik gondjukba veszik ezeket az értékes tárgyakat. Mindenekelőtt Nicola Mapelli atyát, az Anima mundi múzeum kurátorát említette meg, aki egyébként a Pápai Missziós Művek misszionáriusa. A Szentatya háláját fejezte ki a restaurátorműhely dolgozóinak is, valamint mindazoknak, akik közreműködtek a munkában.

Beszéde végén Ferenc pápa elismeréssel szólt arról, hogy az új etnológiai múzeum megnyitását egybekapcsolták az Amazónia térségét bemutató kiállítás megnyitásával, éppen azokban a napokban, amikor az ennek a térségnek szentelt rendkívüli püspöki szinódus zajlik. A pápa hálát adott a térség missziós szerzeteseiért, akik személyében különféle karizmák találkoztak egymással Amazóniában.

Végül azt kívánta, hogy az etnológiai múzeum a jövőben is őrizze meg különleges sajátosságát és emlékeztessen a népek és nemzetek egymás közötti békéjének és harmóniájának értékére. „Bárcsak Isten hangjának visszhangját keltené e gyűjtemény az idelátogatókban” – zárta megnyitó beszédét a Szenatatya a Vatikáni Múzeumban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria