Ferenc pápa: A populizmus ellenszere nem még több individualizmus, hanem a testvériség politikája

Ferenc pápa – 2021. április 18., vasárnap | 15:03

A pápa videoüzenetet küldött egy londoni nemzetközi konferenciára, amelyet A népben gyökerező politika címmel rendeztek meg április 16-án, pénteken. Arra buzdította a résztvevőket, hogy – mint egy jó pásztor – a legkiszolgáltatottabbakat helyezzék előtérbe.

A rendezvényt szervező londoni The Centre for Theology & Community mellett a pápa köszöntötte a Catholic Campaign for Human Developmentet is, amely ötvenéves fennállását ünnepli. A szervezet az Egyesült Államokban támogatja  a szegény közösségeket, hogy méltóbb életet élhessenek, azáltal, hogy elősegíti az őket érintő döntésekben való részvételüket. Ferenc pápa utalt rá, hogy az összes többi jelen lévő szervezet a világ különböző pontjairól szintén ezen a területen tevékenykedik.

A pápa kijelölte küldetésüket: kísérjék el az embereket a földért, az otthonért és a munkáért folytatott küzdelmükben (a híres három „t” – la tierra, el techo y el trabajo – területén), és álljanak melléjük, amikor ellenállással és megvetéssel találkoznak. Munkájuk és tanúságtételük a világjárvány kezdete óta „sokkal sürgetőbbé és szükségesebbé vált” – jegyezte meg a Szentatya. Ezután a találkozó egyik célját emelte ki, miszerint „a populizmus térnyerésére adott igazi válasz nem még több individualizmus, hanem éppen ellenkezőleg: a testvériség politikája, amely az emberek életében gyökerezik”.

A konferencia azokkal a témákkal foglalkozik, amelyeket Ferenc pápa abban a nemrégiben megjelent könyvében említ, amelyet Austen Ivereigh brit újságíróval együttműködve írt Álmodjunk címmel. A kötetben a pápa hangsúlyozza: „Nagybetűs politikának nevezem azt, amely szolgálat, amely új utakat nyit meg az emberek önszerveződési és önkifejezési lehetőségei terén.” Ez a fajta politika „nemcsak az emberekért, hanem az emberekkel együtt is tevékenykedik, közösségeikben és értékeikben gyökerezik”. A pápa rávilágított,

hogyha az embereket mellőzik, akkor nemcsak az anyagi jólétet, hanem a cselekvés méltóságát is megtagadják tőlük, vagyis hogy a saját sorsuk és történelmük főszereplői legyenek, továbbá hogy kifejezzék magukat értékeik, kultúrájuk, kreativitásuk és képességeik által.

Éppen ezért lehetetlen, hogy az Egyház szétválassza a társadalmi igazságosság előmozdítását az emberek kultúrájának és értékeinek elismerésétől, amelyek magukban foglalják a méltóságérzetük forrását jelentő szellemi értékeket is. A pápa utalt rá, hogy a résztvevők közül sokan éveket töltöttek a népi mozgalmak támogatásával. Ezt a feladatot sokszor kényelmetlennek minősítik a „túlságosan politikai” vagy „a vallás erőltetésének” vádja miatt.

Az emberek iránti tisztelet azt is jelenti, hogy tiszteletben kell tartani az intézményeiket, beleértve a vallási intézményeiket is,

és hogy ezen intézmények szerepe nem az, hogy bármit is erőltessenek, hanem az, hogy együtt járjanak az emberekkel, emlékeztetve őket Isten arcára, aki mindig előttünk jár” – hangsúlyozta a pápa.

„Az igazi pásztor olyan ember, aki az emberek előtt, között és mögött igyekszik járni: előttük, hogy mutasson nekik valamit az előttük álló útból; köztük, hogy együttérezzen az emberekkel és hogy ne tévedjenek rossz útra; és mögöttük, hogy segítse a küszködőket és lehetővé tegye, hogy az emberek maguk is rátaláljanak a helyes utakra.” A Szentatya éppen ezért beszél arról a vágyáról az Álmodjunk című könyvben, hogy a világ minden egyházmegyéje folyamatosan működjön együtt a népi mozgalmakkal.

Amikor kilépünk, hogy a feltámadt, megsebesült Krisztussal találkozzunk a legszegényebb közösségeinkben, lehetővé válik számunkra a missziós lelkesedésünk visszanyerése, a szegényeknek hátat fordító politika soha nem lesz képes előmozdítani a közjót – mutatott rá Ferenc pápa. Videoüzenete végén pedig megjegyezte, hogy „most minden eddiginél fontosabb, hogy alulról építsük a jövőt, a néppel együtt folytatott politikából, amely az emberekben gyökerezik”. Ez a konferencia segítsen ennek az útnak a megvilágításában – kérte.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria