Ferenc pápa részt vesz a G7-ek mesterséges intelligenciáról szóló júniusi ülésén

Ferenc pápa – 2024. április 30., kedd | 11:36

A pápa részt vesz a G7-ek közelgő, mesterséges intelligenciáról szóló ülésén, amelyet a csoport olasz elnöksége szervez a dél-olaszországi Puglia tartományban. A csúcstalálkozón az Egyesült Államok, Kanada, Franciaország, az Egyesült Királyság, Németország és Japán képviselteti magát.

A Szentszéki Sajtóközpont április 26-án, pénteken megerősítette, hogy Ferenc pápa felszólal a dél-olaszországi Puglia régióban szervezett G7-csúcson, amelyet a mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatos kérdéskörnek szentelnek. A Szentszék Giorgia Meloni olasz miniszterelnök bejelentése után erősítette meg a Szentatya részvételét a június 13. és 15. között a pugliai Borgo Egnaziában tartandó csúcstalálkozón.

„Ez az első alkalom a történelemben, hogy egy pápa részt vesz a G7-ek munkájában” – nyilatkozta Giorgia Meloni. Hozzátette, hogy a Szentatya jelen lesz a hét legfejlettebb nemzet közelgő találkozójának résztvevői számára szervezett „tájékoztató ülésen”.

„Szívből köszönöm a Szentatyának, hogy elfogadta Olaszország meghívását. Jelenléte megtiszteli nemzetünket és az egész G7-et” – fogalmazott az olasz miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy az olasz kormány értékeli a Szentszék álláspontját a mesterséges intelligencia kérdésében, kiváltképpen a Pápai Életvédő Akadémia által is aláírt 2020-as Római felhívás a mesterséges intelligencia etikájára című dokumentumot egy olyan folyamatban, amely „az algoritmus etika fogalmának konkrét alkalmazásához vezet, nevezetesen etikát adunk az algoritmusoknak”.

„Meg vagyok győződve arról, hogy a pápa jelenléte döntően hozzájárul a mesterséges intelligencia szabályozási, etikai és kulturális keretének meghatározásához. Ezen a területen, ennek a technológiának a jelene és jövője alapján ugyanis ismét megmérettetik a nemzetközi közösség képessége, hogy megtegye azt, amire egy másik pápa, Szent II. János Pál 1979. október 2-án az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez intézett híres beszédében emlékeztetett” – tette hozzá Giorgia Meloni.

„A nemzeti vagy nemzetközi politikai tevékenység az embertől származik, az ember végzi, és az emberért teszi” – idézte az olasz miniszterelnök a lengyel pápát.

*

Ferenc pápa a 2024. január 1-jei, a béke 57. világnapjára szóló üzenetét a mesterséges intelligenciának és a békének szentelte. Arra buzdította az emberiséget, hogy gyakorolja a szív bölcsességét, amely segíthet, hogy „a mesterséges intelligencia rendszereit egy teljes körű emberi kommunikáció szolgálatába állítsuk”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria