Ferenc pápa üzenete Hirosimába: Csak nukleáris fegyverek nélkül virágozhat a béke

Ferenc pápa – 2020. augusztus 7., péntek | 16:31

A hirosimai atombomba felrobbantásának 75. évfordulóján Ferenc pápa üzenetet küldött a japán város prefektúrája kormányzójának, Hidehiko Juzakinak. A Szentatya a nukleáris fegyverek felszámolására buzdít a béke érdekében.

Ferenc pápa Hirosima és egész Japán lakosságához fordul, akik ezen a napon az először ledobott nukleáris bomba áldozatainak tízezreire emlékeznek. A pápa üdvözli a túlélőket. „Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy személyesen is ellátogathattam Hirosima és Nagaszaki városokba tavaly novemberi apostoli látogatásom alkalmával. Felkerestem a hirosimai Béke emlékművet és a nagaszaki Hipocentrum parkot is” – emlékezik vissza a pápa. Ezeken a helyeken lehetősége nyílt elgondolkodni arról, mennyi emberéletet oltottak ki a bombák, amelyek két várost elpusztítottak. A pápa üzenetében védelmébe veszi a szegényeket és közvetíti azok kiáltását, akik az erőszak és a konfliktusok első áldozatai.

„Ahhoz, hogy kivirágozzon a béke, mindenkinek le kell tennie a fegyvert, elsősorban a legerősebbeket és a legpusztítóbbakat, mint a nukleáris fegyverek, amelyek megbéníthatnak és elpusztíthatnak városokat, egész országokat” – írja. Végül pedig megismétli, amit 2019. november 24-én mondott a hirosimai Béke emlékműnél: „Az atomenergia háborús célokra való felhasználása erkölcstelen, ahogy erkölcstelen a nukleáris fegyverek birtoklása is. A hirosimai és a nagaszaki túlélők prófétai hangjai szolgáljanak továbbra is intelemként nekünk és a jövőbeli nemzedékeknek” – zárja üzenetét Ferenc pápa az első atombomba ledobásának 75. évfordulóján.

A két japán város, Hirosima és Nagaszaki bombázása a második világháborút lezáró katonai művelet volt 1945-ben. A bombázást az amerikai légierő hajtotta végre, és mindmáig ez a két eset az egyedüli példa nukleáris fegyverek háborús alkalmazására. Augusztus 6-án Hirosimára egy Little Boy nevű, urántöltetű, majd 9-én Nagaszakira egy Fat Man típusú, plutóniumtöltetű atombombát dobtak le. A következő négy hónapban Hirosimában 90–166 ezer, Nagaszakiban 60–80 ezer ember hunyt el az atomrobbanás hatásainak következtében, ennek fele a bombázások napjaiban. Mindemellett számtalan ember halt bele a sugárbetegségbe, az égési és egyéb sérülésekbe, vagy a sugárzás következtében kialakult egyéb betegségekbe.

Augusztus 15-én, hat nappal Nagaszaki bombázása és hét nappal a Szovjetunió hadüzenetének bejelentése után Japán feltétel nélkül megadta magát a szövetséges erőknek. A megadási nyilatkozatot szeptember 2-án írták alá, ezzel hivatalosan is lezárva a második világháborút.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria