Ferenc pápa videoüzenete Patagóniába: Figyeljünk mások igényeire, nem egyedül vagyunk a világon!

Ferenc pápa – 2020. július 26., vasárnap | 19:40

Honfitársaihoz fordul Ferenc pápa a patagóniai (Argentína) Comodoro Rivadavia egyházmegyéje által szervezett lelkiségi kurzus mintegy 600 résztvevőjéhez intézett üzenetében.

Az összejövetel témája és címe: Megtérés a szociális diakónia jegyében (Conversión a la diaconía social), vagyis gondot viselni a mellettünk élő emberekre a Jó Pásztor evangéliumi példája nyomán.

Állítsuk magunkat mások szolgálatába, vegyük figyelembe, mire van szükségük, és értsük meg, hogy nem csak mi vagyunk a világon. Ezt üzeni Ferenc pápa a július 24-én küldött videóban, melyet a patagóniai régió egyházmegyéje által szervezett tanfolyam alkalmából tett közzé az argentin helyi egyház YouTube-csatornáján. Virtuálisan tartották meg az idei kurzust, melynek témáját a Nemzetközi Teológiai Bizottság Szinodalitás az életben és az egyház küldetésében című dokumentuma alapján választották. A szöveg negyedik fejezete ugyanis a megtérést sürgeti a megújult szinodalitás érdekében.

Ferenc pápa megállapítja, hogy a Megtérés a szociális diakónia jegyében gondolatébresztő cím. Azt jelenti, hogy rádöbbenünk: szolgálnunk kell másokat; rájövünk, hogy nem csak mi létezünk a földön; hogy észre kell vennünk, mire van a másik embernek szüksége, legyen az anyagi vagy lelki igény. Önzésből nem szoktuk észrevenni a szenvedő embert, félrefordított fejjel megyünk el mellette. Jézus azonban azt kéri tőlünk, hogy úgy szolgáljunk másokat, ahogy a Jó Pásztor, vagyis kinyújtva kezünket az út mentén lévő ismeretlen ember felé”.

A pápa így folytatja üzenetét: „Az élet útjának peremén olyan férfiak és nők vannak, mint mi. Idősek és gyermekek, akik tekintetükkel kérik a segítségünket.” Innen a buzdítás, hogy

térjünk meg a diakóniához, legyünk diakónusok, mások szolgái.

Jézus ugyanis azt mondja Máté evangéliumában: „S ha csak egy pohár friss vizet ad is valaki egynek, akár a legkisebbnek is azért, mert az én tanítványom: bizony mondom nektek, nem marad el jutalma” (Mt 10,42).

Bátorság! – biztatja a pápa az argentin egyházat. – Csupán azt kérem tőletek, engedjétek megdobbanni a szíveteket, semmi mást, és azt, hogy jól figyeljetek. A többi magától jön majd.”

Videoüzenete végén Ferenc pápa áldását küldi, fohászkodik Szűz Mária közbenjárásáért, és kéri, hogy imádkozzanak érte.

*

Az online lelkiségi kurzuson körülbelül 600 lelkipásztori munkatárs vesz részt a patagóniai Comodoro Rivadavia-i egyházmegyéből. Joaquin Gimeno Lahoz püspök emlékeztetett rá, hogy Bergoglio pápa még Buenos Aires-i érsekként megmutatta érdeklődését Patagónia iránt, segítette a patagóniai szemináriumot is.

2009-ben a patagóniai püspökök aggodalmuknak adtak hangot a térség állapotával kapcsolatban. „Ha nem veszik komolyan a föld, a levegő és a víz védelmét, akkor sokan élettér nélkül maradnak” – írták az argentin főpásztorok.

A helyzet különösen súlyos a szegények számára, akik embertelenül összezsúfolódva kénytelenek élni. Életkörülményeiket tovább rontja a környezetszennyezés és az elsivatagosodás. A Patagóniában működő multinacionális vállalatok gyakran olyasmit engednek meg maguknak, ami az úgynevezett fejlett országokban tilos lenne. Minden termelői tevékenységnek tiszteletben kell tartania a törvényt és a természetet, hogy az ne forduljon az ember ellen – figyelmeztettek a püspökök. Utalva XVI. Benedek pápa egyik béke világnapi üzenetére, hozzátették: felelősek vagyunk a természet erőforrásainak korrekt felhasználásáért. Csak így válik otthonunkká a természet, melyet meg kell őriznünk az utánunk jövő nemzedékeknek. Ez a kötelesség még inkább terheli azokat, akik a bolygónak ezen a csodálatos csücskén élnek, melyet úgy hívnak, hogy Patagónia.

Patagónia földrajzi régió Dél-Amerika legdélebbi részében található, amelyen Argentína és Chile osztozik. Németország területének háromszorosa, de ezen a hatalmas területen csak mintegy kétmillió ember él. Legnagyobb része kiterjedt, sztyeppeszerű síkság, amely helyenként száz méter magas teraszokat képezve emelkedik, kavics borítja, és alig él meg rajta növényzet.

Nyugati és déli részét az Andok hegyei borítják, keleti részét fennsíkok és alföldek. Neve a patagón szóból származik, amelyet Magellán használt a vidék őslakóira, akikről azt hitték, hogy óriások. A patagónok valóban nagytermetűek voltak a korabeli spanyolokhoz képest, de nem óriások.

(Forrás: Wikipédia)

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News; Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Segélyt szállítanak a patagóniai lakosságnak.