Filmet forgatnak a zsámbéki premontrei nővérekről

Megszentelt élet – 2018. augusztus 27., hétfő | 16:24

Húsvét óta forgatják Ördög Kovács Márton dokumentumfilmjét, amely a zsámbéki premontrei nővérek jelenét és múltját mutatja be.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A film a Magyar Média Mecenatúra Program Ember Judit pályázati eljárása keretében nyert támogatást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsától.

A négyfős stáb – Kriskó Gergő és Hegyvári Tamás operatőr, Sturbán László hangmérnök, Ördög Kovács Márton rendező – közel fél év alatt hatszor három napot tölt a nővéreknél Zsámbékon.

A film az M&M Film Kft. gyártásában készül, producere Mécs Mónika. Véletlen egybeesés, hogy Mónika nagyapjának testvére Mécs László premontrei szerzetes és költő.

A film az 1950 nyarán elkezdődő szétszóratástól és a szerzetesrendek feloszlatásától követi végig a premontrei rend női ágának történetét az újrakezdésen át a jelenig. A nővérek és az újrakezdést segítő, a rendszerváltás előtti évtizedekben titokban szerveződő és működő premontrei szerzetesek visszaemlékezései alapján bomlik ki a múlt.

Az izgalmas, sokszor bűnügyi filmekbe illő történéseket Módy Luca vezetésével, animációs technikával keltik életre.

A jelenben játszódó szál bemutatja a nővérek munkáját, tevékenységüket, életüket. Egy zárt világba nyerhetünk betekintést, mely egy település és környékének szociális ellátását biztosítja, és iskolákat, műhelyeket tart fenn.

Szeptemberben kezdődnek a képi és hangi utómunkálatok, a film 2019 márciusában kerül képernyőre.

Forrás és fotó: Ördög Kovács Márton/Szerzetesek.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria