Forduljunk a kicsinyek, a kisemmizettek felé – Elindult az „Egymillió csillag a szegényekért” akció

Hazai – 2021. december 7., kedd | 11:53

A szemerkélő eső ellenére mintegy ötszázan vettek részt az „Egymillió csillag a szegényekért” akció országos megnyitóján, amelyet Keszthely főterén tartottak december 5-én. Udvardy György veszprémi érsek az adventi koszorú második gyertyájának meggyújtását követően Écsy Gáborral, a Katolikus Karitász országos igazgatóval együtt nyitotta meg a szolidaritási hetet.

A megnyitón fellobbant a főtéren felállított adventi koszorún a második gyertyaláng is, amelyet Nagy Bálint, Keszthely város polgármestere, valamint Udvardy György veszprémi érsek együtt gyújtottak meg.

Az érdeklődőket a hűvös, szeles időben még a szemerkélő eső is próbára tette, azonban a keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola diákjainak műsora még a legfáradtabb szíveket is megmelengette.

Az ünnepséget követően a Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplomban szentmisét mutattak be, melynek főcelebránsa Udvardy György érsek volt.

Az „Egymillió csillag a szegényekért” akció 1998-ban Franciaországból indult. Hazánk 2008-tól vesz részt önállóan a szolidaritási akcióban, melyhez ma már harminc ország csatlakozik. Az akció célja világszerte közös: az összetartozás szellemének, az emberi szolidaritás érzésének erősítése, figyelemfelhívás a társadalom peremére szorultakra.

A „Tárjátok ki szíveteket” adventi segélyprogram-sorozat keretében zajló „Egymillió csillag a szegényekért” jótékonysági akciót több mint kétszáz helyszínen rendezik meg országszerte. Az egy hétig tartó rendezvénysorozat alkalmával több kiemelt esemény lesz; színes programokra, jótékonysági koncertekre és közösségi gyertyagyújtásokra várják az érdeklődőket, a segíteni szándékozókat.

A Karitász reményei szerint gyermekek, fiatalok és idősebbek egyaránt bekapcsolódnak majd, meggyújtanak egy-egy mécsest, és lehetőségeikhez mérten adományaikkal hozzájárulnak a rászorulók megsegítéséhez. A gyertyákért felajánlott összeget a karitász a hátrányos helyzetűek téli megsegítésére fordítja. Ételosztások, élelmiszercsomagok, kályhák és tűzifa nyújt majd valódi segítséget családok százainak.

Az „Egymillió csillag a szegényekért” hét további kiemelt programjai:

december 8. – Pécs, Széchenyi tér
17 óra
Köszöntőt mond és a programot ismerteti: Besenczi Zsolt, a Pécsi Egyházmegyei Karitász igazgatója.
Zenei program, karácsonyi műsor a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola diákjainak zenekara közreműködésével.

december 10. – Kaposvár, Szent Imre-templom
18 óra
Köszöntőt mond Varga László megyéspüspök.
Az ünnepi műsorban közreműködik: CapPuccini Kórus, Szili Zoltán karnagy vezetésével; Gál Laura énekművész; Solymos Luca, a Roxínház tagja; Víg Margit hegedűművész, orgonán kíséri: Rozina-Góbor Brigitta.

december 11. – Budapest, Szent Isván-bazilika
18 óra
Szentmisével egybekötött egyházzenei áhítat a bazilikában; közreműködik: Szotyori Nagy Gábor orgonaművész.
A rendezvény fővédnöke: Harrach Péter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke.
A koncert után közös gyertyagyújtás a bazilika lépcsőin.

Ahogyan a Katolikus Karitász adventi segélyakciója, úgy a vasárnapi program is összetett volt. A különböző részeket a keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola diákjainak műsora kötötte össze, foglalta keretbe. Tihanyi Rita tanítványai kiválóan mutatták be az alkalomhoz választott táncot, verseket prózai darabokat.

Az egybegyűlteket Udvardy György veszprémi érsek köszöntötte. „Mennyire vágyunk rá, hogy a szívünkben ünnep legyen, és mennyire izgulunk, hogy nehogy bármi, bárki kivegye a szívünkből az ünnep örömét. Mennyire vágyakozunk az után, hogy fény legyen a sötétségben, s hogy az ünnep átjárja egész létünket. Nemcsak olyan ünnepre készülünk, amit mi magunknak szervezünk. Évről évre Jézus születését ünnepelhetjük, és ez a mi ünnepünk alapja és középpontja. Szükség van arra, hogy az ünnep erővel legyen jelen az életünkben. Örömmel gyújtjuk meg a második gyertyalángot, hogy a reménységet erősítse bennünk!”

A vasárnapi evangéliumi szakaszt Tál Zoltán, a Magyarok Nagyasszonya-templom plébánosa olvasta fel.

Udvardy György érsek áldást kért a jelenlévőkre, majd a második adventi gyertyát is meggyújtották a város koszorúján.

Szíjártó László, a Veszprémi Főegyházmegyei Karitász igazgatója ünnepi beszédében kiemelte, hogy „Ez a figyelemfelkeltő akció a jóindulatunknak és a jó szándékunknak a kifejeződése. Nagyon sokat tehetünk az idősekért, a betegekért, a szegényekért. Amikor ezeket a gyertyákat hazaviszik, és meggyújtják az ünnepi asztalnál, gondoljanak arra, hogy vannak elesett, magányos, idős embertársaink, akiknek lehet, hogy elég egy fohász, egy bátorító pillantás.”

Écsy Gábor, a Karitász országos igazgatója a szolidaritási hét lényegéről beszélt a megjelenteknek.

Elmondta, hogy az akció keretében tizenkét egyházmegye közel kétszáz településén igyekszik a Katolikus Karitász felhívni a figyelmet arra, hogy törődjünk embertársainkkal, segítsünk rajtuk.

„A régiek úgy tartották: valahányszor lehull egy csillag, meghal valaki a Földön. És valahányszor fellobban egy csillag fénye, szeretet gyúl az emberi szívekben. Ezt a fényt hivatott jelképezni a kis gyertya. És minden egyes gyertya a karitász kiáltása az elesettekért, az idősekért, a betegekért, a rászorultakért. Minden egyes meggyújtott gyertya egy vallomás a másik emberért, felebarátunkért.”

Nagy Bálint, Keszthely polgármestere így fogalmazott: „Nagyon büszke vagyok arra, hogy a keszthelyi emberek, a helyi civil szervezetek az elmúlt években megmutatták, hogy ha szükség van rá, össze tudnak fogni, és ki tudnak állni a jó ügyek mellett.” A részt vevő keszthelyi lakosokat arra kérte, hogy most ugyanúgy fogjanak össze, és álljanak a helyi karitászcsoport mellé. Köszönetét fejezte ki azért, hogy Keszthely adhatott otthont az országos nyitórendezvénynek.

Udvardy György veszprémi érsek az „Egymillió csillag a szegényekért” akció kapcsán elmondta: „Ha Jézusra tekintünk, akkor azt látjuk, mindenki felé ugyanolyan szeretettel fordult. És mégis azt kell mondani, hogy kifejezetten a szegények, a kicsinyek, az elesettek felé fordult, azok felé, akiknek a hangját senki nem hallotta meg. Ezért is fontos az, hogy mi, akik Jézus Krisztus születésének ünneplésére készülünk, ugyanezt tegyük: az elesettek, a kicsinyek, a kisemmizettek felé forduljunk. És forduljunk a jövő reménységei, a gyermekek felé is, hiszen védtelenek, és rászorulnak a felnőtt társadalom támogatására.” A főpásztor ezután a keszthelyi vállalkozók felajánlásának köszönhetően, valamint a Karitász szervezésében ajándékokat adott át a jelen lévő gyermekeknek.

Az ünnepséget követően érseki szentmise kezdődött a keszthelyi Magyarok Nagyasszony-plébániatemplomban.

A szentmise homíliájában Écsy Gábor arra emlékeztetett, hogy fel kell ébreszteni magunkban az Isten utáni várakozást, melynek átélése azért is fontos, mert csak így élhetjük át újra Jézus születését.

A Karitász országos igazgatója hozzátette: „Ha figyelmesen olvassuk a Szentírást, láthatjuk, hogy Keresztelő János életét milyen sok jel kíséri. Ezek megmutatják számunkra, hogy az ő életében nem az emberek akarata, hanem Isten terve valósult meg vele. Ezeket a jeleket látva ma mi is elindulunk Jánoshoz a pusztába, hol érdemes mindig fölfelé nézni, és nem lehajtott fejjel járni. Nincsenek utak, nekünk kell kitűzni a célt, kitaposni az utat. Nem vesz minket körül a tömeg, de mégsem vagyunk egyedül. Itt az alkalom arra, hogy Istenre figyeljünk.”

A szentmise után a jelen lévő gyermekeket Udvardy György megajándékozta, felelevenítve számukra Szent Miklós életét.

Szöveg és fotó: Besze Erika/Katolikus Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria