Gál Ferenc professzorra emlékeztek szülőhelyén, Pácinban

Hazai – 2018. július 28., szombat | 18:34

Halálának 20. évfordulóján szentmise keretében emlékeztek meg Gál Ferenc dogmatika professzorról szülőhelyén, Pácinban (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) július 25-én. A szentmisét Ternyák Csaba egri érsek celebrálta, a homíliát Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök mondta.

A szentmisén részt vett Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök, valamint számos paptestvér.

Ternyák Csaba egri érsek köszöntőjében rámutatott: a mai napon, Szent Jakab apostol ünnepén hálát adunk egy nagyszerű emberért, egy nagyszerű papért, aki ennek az egyházközségnek a szülötte. A páciniak büszkék lehetnek, hogy egy olyan embert adhatott egyházközségük az Egyháznak, mint amilyen Gál Ferenc volt.

A főpásztor emlékeztetett, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjainak nagy része Gál professzor tanítványa, tőle tanulták a teológia tudományát, a dogmatikát és a közérthetően, egyszerűen fogalmazás szemléletét.

Kiss-Rigó László szentbeszédében hangsúlyozta, Jézus arra tanítja apostolait, hogy legyenek alázatosak; a legnagyobbá lenni nem hatalmaskodással, hanem szolgálattal lehet.

Gál Ferenc élete híven tükrözi, hogy ezt az üzenetet ő teljes mértékben megértette – fogalmazott a szeged-csanádi megyéspüspök. Hozzátette: nem volt politikai, gazdasági hatalma, tudása volt és tehetsége, szorgalma. A tudás hatalmával nem elismeréseket keresve élt, szerény és alázatos módon szolgált. Életének üzenete ma is aktuális: keressük az igazságot és legyünk szerények az evangélium szolgálatában.

Gál Ferenc 1915. március 14-én született. A teológiát Rómában végezte, 1939. október 29-én szentelték pappá. 1940-ben Bodrogkeresztúron, 1941-ben Szerencsen szolgált káplánként. Közben doktorátust szerzett a Pázmány Péter Tudományegyetemen. 1942-től Kassán püspöki szertartó és a hittudományi főiskola tanára volt, 1946-tól Szerencsen hitoktató, majd 1949-től Göncön plébános, 1955-től Egerben teológia tanár, 1959-től nyugdíjazásáig, 1986-ig Budapesten a Hittudományi Akadémia dogmatika professzora. Sík Sándor után Szörényi Andorral, majd egyedül folytatta az Egyetemi templomban a sokakat vonzó adventi és nagyböjti konferenciabeszédeket. A felsőkrisztinavárosi plébánián szolgált lelkipásztorként. 1965-től címzetes prépost. 1990-től a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora volt. Budapesten hunyt el 1998. július 25-én.

Gál Ferenc gazdag teológiai örökséget hagyott ránk: huszonhárom önálló tudományos könyve jelent meg a számos cikk és tanulmány mellett a teológia minden területét érintve. Fila Béla írta róla: „Kiegyensúlyozott, szerény, de öntudatos egyénisége, tudományos munkássága, lelkisége, dogmatikus szemlélete mély hatást tett ránk. Belőle éltünk, szellemi irányt mutatott nekünk, írásai meghatározták a korszak magyar teológiáját. Egészet alkotott, egységes szemléletű, magyar nyelvű teológiát, de a teológia részletkérdéseiben is jelentős munkát végzett. Önálló dogmatikus művei mellett nem kevésbé fontosak a teológia megújítását célzó és a lelki életet irányító tanulmányai, írásai, előadásai és szentírás-magyarázatai. Halála előtt személyesen beszélgettünk teológiai munkásságának jelentőségéről. Szerényen, de határozottan kijelentette: én megtettem a magam dolgát, most már a ti feladatotok, hogy használjátok, véleményt mondjatok róla, értékeljétek.” (Fila Béla: Gál Ferenc teológiája, Vigilia, 1999/3.)

(Forrás: gff-szeged.hu; katolikus.hu)

A szentmise végén Ternyák Csaba érsek megáldotta Gál Ferenc, a pácini templom bejáratánál elhelyezett emléktábláját. A professzor munkásságáról tárlat nyílt a Mágocsy-kastélyban.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria