Zarándoklat és konferencia a Siculicidium 250. évfordulóján

Kultúra – 2014. október 9., csütörtök | 14:25

Konferenciával emlékeznek a madéfalvi veszedelemre a hétvégén a Tolna megyei Bonyhádon, a közeli Kismányokon pedig nagyszabású székely találkozót és zarándoklatot rendez a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége – adta hírül az MTI.

A bukovinai székelyek az 1764. január 7-én történt madéfalvai tömegmészárlásra emlékeznek. A székelygyilkosság – latin elnevezéssel Siculicidium – során több száz, a határőrsorozás ellen tiltakozó csíki székelyt ölt meg az osztrák katonaság. A vérengzés után indult meg a székelyek tömeges kivándorlása Moldvába, nagy részük tíz év elteltével Bukovinában telepedett le. Közülük 4500-an 1944-ben Bácskában, majd a második világháború után Tolna és Baranya megyei falvakban találtak új otthonra.

Az október 10-én, pénteken megrendezésre kerülő konferencián több bukovinai székely származású kutató – Rudolf László családfakutató, Lőrincz Etel textiltervező iparművész és Fazekas Tibor, Hamburgban élő nyelvész – tart előadásokat a székely nyelvről, történelemről és népművészetről. A tanácskozáson Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató Madéfalva emlékezetéről, Medvigy Endre irodalomtörténész Nyírő Józsefről, Csikány Tamás hadtörténész a székely határőrségről szól majd.

Szintén október 10-én avatják majd fel a madéfalvi veszedelem emlékművét a bonyhádi székely emlékparkban: Szemcsuk István és Biszak Antal fafaragók madéfalvi jelképeket felhasználó alkotása két kopjafával és a köztük elhelyezett felirattal idézi fel a történelmi eseményt – mondta Csibi Krisztina, a szövetség elnöke.

Október 11-én, szombaton Kismányokon a bukovinai székelyek találkozójára több magyar településről, valamint most először a szerbiai Székelykevéről és Hertelendyfalváról is várnak résztvevőket. A program zarándoklattal kezdődik, amelyen az út a bonyhádi római katolikus templomtól a kismányoki Magyarok Nagyasszonya-templomig vezet. A szövetség vezetője megemlítette: 25 éve a kismányoki templomot azért építették az ereklyeként tisztelt, Hadikfalváról származó Mária-szobor köré, hogy az a katolikus bukovinai székelyek zarándokhelye legyen. A mostani első zarándoklatból hagyományt szeretnének teremteni, a templomban hat székely pap mutat be misét – tette hozzá az elnökasszony.

A találkozón székely hagyományőrző csoportok is bemutatkoznak, népviseletes felvonulásukon több mint ötszázan vesznek részt. Ez alkalomból adják át a hagyományok ápolásáért 1995 óta odaítélt Sebestyén Ádám- és az öt éve alapított Gáspár Simon Antal-díjat. A község művelődési házában Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyében készült bukovinai székely szőtteseket, valamint Lőrincz Gergely csátaljai festő a székelység történetéhez kapcsolódó képeit bemutató kiállítás nyílik.

Fotó: Erdély.ma

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria