Hármas jubileumot ünnepeltek Kassán

Kitekintő – 2019. március 18., hétfő | 16:41

Hálaadó szentmisét mutattak be március 16-án a kassai Szent Erzsébet-székesegyházban: a kassai főegyházmegyéből származó, Rómában élő Jozef Tomko bíboros 95. születésnapját és pappá szentelésének 70. évfordulóját, valamint Alojz Tkáč nyugalmazott kassai érsek 85. születésnapját ünnepelték meg.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepeltekkel koncelebráltak Szlovákia apostoli nunciusa, Giacomo Guido Ottonello, a szlovák püspöki konferencia tagjai, valamint ukrajnai és horvát püspökök.

Bernard Bober kassai érsek homíliájában párhuzamot vont a két ünneplő főpásztor élete, munkássága, megpróbáltatásai között: Jozef Tomko bíborost hetven évvel ezelőtt római emigrációban szentelték pappá, a kommunizmus idején hosszú éveken át nem kívánatos személy volt Csehszlovákiában, nem térhetett haza; hasonló megpróbáltatás érte Alojz Tkáč nyugalmazott érseket is, tőle a ’70-es években államilag vonták meg a működési engedélyt, ezért villamosvezetőként, később erdészeti segédmunkásként dolgozott.

A megpróbáltatások véget értek, de újak jöttek, kihívások köntösében – folytatta a szónok. – A rendszerváltozás után, az új lehetőségek közepette újabb helytállásra volt szükség. Köszönet minden tanúságtételért, imáért és áldozatért.

Az érsek homíliája végén egy kívánságát is megfogalmazta. Az ünnepeltek Egyház iránti hűségéhez nem fér kétség, ahhoz azonban, hogy „kassai vértanúk” lehessenek – mivel „tres faciunt collegium”, vagyis „hárman alkotnak egy közösséget” –, hiányzik még egy valaki. Ha az Úr megengedi, és megélik a következő öt évet, ő is örömmel csatlakozik az ünneplőkhöz, mondta Bernard Bober, aki öt év múlva lesz aranymisés.

Forrás és fotó: Romkat.sk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria