Harmincéves évfordulót ünnepelt a Boanergész

Hazai – 2015. április 20., hétfő | 12:45

Harmincéves jubileumot ünnepelt április 19-én, vasárnap a Boanergész, a Margit körúti fél nyolcas ifjúsági szentmise ének- és zenekara. Az országúti ferences plébániatemplomban Dobszay Benedek tartományfőnök celebrálta az ünnepi liturgiát.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az évtizedek óta töretlen népszerűségű ifjúsági misén 1985 óta a Varga Attila vezette zenekar biztosítja a zenei szolgálatot; változó tagokkal, de változatlan hittel és odaadással gondoskodnak a fiatalokat megszólító dallamokról a budapesti Margit körúti ferences templomban. A szentmisét megelőzően az ének- és zenekar régi és új tagjai családjukkal együtt ünnepelték a harmincéves évfordulót a plébánián, majd közös próbával készültek a szentmisére.


Köszöntőbeszédében Dobszay Benedek (a Margit körútra járók számára Bence testvér, Bence atya) üdvözölte a koncelebráló paptestvéreket, akik mindannyian valamilyen módon kötődtek a „félnyolcashoz”: Zsolt, Tibor, Nikodémus, Juliánusz és Jób atyát, valamint a ferences kistestvéreket.


A ferences tartományfőnök arról beszélt, hogy bár Isten szemében parányi idő az eltelt harminc év, számunkra azonban hosszú idő; és ebből a harminc évből a Margit körúti templomban sok jó fakadt. Ezután felszólította a híveket az ezen a misén hagyományos kézfogásra: az egymás mellett ülők „Isten hozott!” köszöntéssel üdvözölték egymást. Dobszay Benedek köszöntötte a paptestvéreket, akik itt szolgáltak az elmúlt években, illetve akiknek hivatása valamiképp a „félnyolcasnak” is köszönhető, és megemlékezett az ide kötődő, már elhunyt ferences testvérekről.


A tartományfőnök a homíliában kiemelte a napi evangéliumból, hogy bár találkoztak már többen is a feltámadt Úrral, mégis újra megijednek, mikor belép közéjük – sokszor késedelmes az ember a hitre; sokszor megtapasztaljuk hitünk kevés voltát. Saját eddigi utunkra visszagondolva látjuk: szükségünk van rá, hogy eltöltsön bennünket a Lélek – ez a gondolat alapvető ezen a szentmisén, amely több szálon kapcsolódik a karizmatikus megújuláshoz.

Megemlítette, hogy a zenekarvezető Varga Attilának kedves szentje Szent Ferenc, és ezt tükrözik az ifjúsági szentmise dalai, melyek közül több is kötődik Szent Ferenc alakjához.


Az evangéliumból az is kiviláglik, Jézusnak fontos, hogy testében is megmutassa magát; közel akart jönni, tapinthatóvá válni. Tapinthatóvá vált kisgyermekként, tapintható a kereszt, az Eucharisztia, a Szentírás mint könyv.
A feltámadás egész valónkat érinti, és ez jó; Isten mindenestül akar minket üdvözíteni – fogalmazott Dobszay Benedek. A fél nyolcas misén sokszor küldték az ide járókat, hogy legyenek a feltámadás tanúi mások számára; sokszor kételkedtek magukban, vajon fognak-e hinni az ő szavuknak – idézte fel a ferences tartományfőnök, majd hozzátette: ehhez kapjuk a Lelket segítségül.


Az ünnepi szentmise végén a hívek hálát adtak Bence atyáért, aki kilenc éve vezeti a vasárnap este fél nyolckor kezdődő miséket, tavaly óta ferences tartományfőnöki teendői mellett. Ezt követően húszperces dicsőítéssel zárult a közös ünneplés.

Fotó: Lambert Attila

Verestói Nárcisz/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria