Három egyházi épület a Média Építészeti Díja Közönségdíjának finalistái közt

Kultúra – 2016. december 4., vasárnap | 18:51

A kortárs építészetre kívánja felhívni a figyelmet a tizenegy éve létrehozott Média Építészeti Díja. Évről évre közönségszavazás is kapcsolódik a versenyhez, a december 11-i díjátadó közönsége hét épület és hét terv közül szavaz majd kedvencére. Még három katolikus vonatkozású épület van versenyben.

A debrecen-józsai Szent György-templom

A médiában dolgozókból és szakmai bírálókból álló zsűri épület és terv kategóriában is elismerést ad át a december 11-ei díjátadón a budapesti Uránia filmszínházban, valamint egy különdíjat is adományoznak. A közönségdíjért folyó verseny finalistáira az Építészfórum oldalon lehetett szavazni november folyamán. A finalisták közül az Index hírportál szavazói választják ki az Index közönségdíjának győztesét, a közönségdíjas épületet és tervet pedig a díjátadón összegyűlt közönség a helyszínen szavazza meg.

Az épület kategória hét finalistája közé bekerült a Pannonhalmi Főapátság új díszterme, a debrecen-józsai Szent György-templom és a mátraverebély-szentkúti zarándokközpont is.

A Pannonhalmi Apátság díszterme

A Pannonhalmi Főapátság vezetése régóta szeretett volna egy olyan multifunkcionális termet, amely képes konferenciák, zenei és kisebb színházi események, mozielőadások, illetve iskolai ünnepségek befogadására is. Az elképzelés Gutowski Robert tervei alapján válhatott valósággá.

Győrffy Zoltán a koramodern svéd építészet puritanizmusát, ám kompaktságával az Alföldet idéző római katolikus templomot tervezett Debrecen Józsa városrészében. A klinkertéglás imaházat 2015 novemberében szentelte fel Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

Zarándokközpont Mátraverebély-Szentkúton

A mátraverebély-szentkúti kegyhely a ferences szellemiséghez hűen illeszkedik a természethez. A hely egészére kiterjedő rekonstrukció alatt a Nagy Tamás DLA vezette tervezők fő célja a profán és a szent, a régi és az új közötti egyensúly megteremtése volt.

A közönségdíjak további várományosait ITT tekinthetik meg.

Forrás és fotó: Építészfórum.hu

Magyar Kurír
(asz)

Kapcsolódó fotógaléria