Hátrányos helyzetben lévő embereknek segítenek Hodászon

Hazai – 2021. július 31., szombat | 19:01

Hátrányos helyzetű családok mindennapjait segíti a hodászi önkormányzat Komplex telep-programja, melynek július 29-én tartották a projektzáró rendezvényét. A település önkormányzata és a Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület közös rendezvényén Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök is jelen volt.

Három éven át tartó komplex telepprogramot zártak le Hodászon július 29-én. Az Emberi Erőforrások Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében megvalósuló projekt célja az volt, hogy kiemeljék a hodászi lakosokat a szegregált élethelyzetekből, így egyfelől képzéseket tartottak, melyek a részvevőknek a munka világában való elhelyezkedését segítik, másrészt építkeztek és felújítottak.

Szociális bérlakásokat, valamint közösségi teret és a hátrányos helyzetű családok számára mosási, tisztálkodási lehetőségét kínáló épületeket alakítottak ki. A Csillagház a közösségi rendezvényeknek ad otthont, a Csillagpontban védőnői szolgálat működik majd, és itt tudják igénybe venni a rászoruló családok a mosakodási, mosási, ruhaszárítási vagy épp főzési lehetőségeket, s közben a higiénés szereket és a rezsiköltséget az önkormányzat fizeti.

A projektzáró ünnepségen, a település önkormányzata és a Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület közös rendezvényén jelen volt Sztojka Attila, az Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója; Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke; Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője; Likvácsik Zsolt, a település polgármestere, valamint Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök, aki az átadó ünnepségen megáldotta a felújított épületeket, a Csillagházat és Csillagpontot.

Köszöntő beszédében a főpásztor arról szólt, hogy mi a szerepe az Egyháznak a felzárkóztatásban. Ferenc pápának 2019. június 13-án, a szegények világnapjára megfogalmazott szavait idézte: „Minden szegény emberben, akivel találkoztok, azt keressétek, amire valójában szüksége van; ne álljatok meg csak az anyagi szükségleteik kielégítésénél, hanem

fedezzétek fel a szívükbe rejtett jóságot, amihez az kell, hogy figyelemmel legyetek kultúrájukra és kifejezésmódjukra. Így valódi testvéri párbeszéd alakulhat ki.

A lényeges kérdések megoldásához nem sok beszédre, hanem csak egy szerető pillantásra és egy kinyújtott kézre van szükség. […] Néha egészen kevés elegendő ahhoz, hogy visszaadjuk a reményt.”

A projektzáró eseményen a helyi fiatalok műsorát tekinthették meg a meghívottak.

Az ünnepség után Sztojka Attila, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója és Likvácsik Zsolt polgármester közös terepszemlére indult Hodászon Szocska A. Ábel püspök vezetésével. Ellátogattak a cigány egyházközséghez, a templomba és a Hagyományok Házába, ahol a főigazgató képet kapott az egyházmegye cigánypasztorációs munkájáról, melyet követendő mintaként, példaértékű szolgálatként értékelt.

A Hodász külterületén működő Szent Miklós Ápoló-Gondozó Otthon megtekintésekor az egyházmegye szociális munkájába pillanthatott be Sztojka Attila főigazgató.

Forrás: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Gémes Péter, Pusztai Sándor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria