Hódolat a Szent Szűz előtt – Nektaria Karantzi görög énekesnő lesz a Szent Efrém-kórus vendége

Kultúra – 2020. szeptember 21., hétfő | 15:33

Az immár kilencedik Orientale lumen sorozat idei zárókoncertjére október 3-án, szombaton 19.30-kor a budapesti Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban kerül sor.

Miután az idei sorozat középpontjában a nők állnak, a Szent Efrém Férfikar vendége ezúttal a görög-bizánci egyházzene egyik legünnepeltebb sztárja, az angyali hangú Nektaria Karantzi lesz. A keleti egyházban Védelmező Nagyasszonyunkat október elején ünneplik, ezért a koncert vezérmotívuma a Szent Szűz előtti tiszteletadás lesz.

Különleges helyet foglal el a keleti egyház jeles napjai között október 1., a Theotokosz, azaz az Istenszülő Szűz Mária oltalmának, Védelmező Nagyasszonyunknak ünnepe. Az Orientale lumen 2020 sorozat zárókoncertjén az athéni Nektaria Karantzi lesz a közreműködő, akivel változatos programot hozott létre a Szent Efrém Férfikar a Szent Szűz előtti tiszteletadás jegyében. A művésznő azon kevesek egyike, akinek a görög érsekség sok kiváló férfikántora és -kórusa mellett lehetőséget adott a sok évszázados bizánci hagyomány bemutatására szerte a világon.

Nektaria Karantzi a tradicionális görög szakrális éneklés egyik legelismertebb alakja, aki világszerte koncertezik. A nyugati és keleti zenetörténetben és zeneelméletben egyaránt jártas énekesnő nemcsak előadóként, hanem muzikológusként is ismert: számos alkalommal tartott mesterkurzusokat nyugati egyetemeken, így az ovideói egyetemen, a Sorbonne-on, illetve a budapesti Zeneakadémián. Az eredetileg jogász végzettségű énekesnő már 14 éves korától tanulja és tökéletesíti tudását a bizánci vokális művészet területén. Koncertjein rendszeresen bemutatja a párhuzamokat és összefüggéseket a nyugati és a keleti tradíció között.

Az athéni énekesnő már járt Magyarországon: Sebestyén Márta ajánlotta őt Bubnó Tamásnak, és 2012-ben, az Orientale lumen sorozatban a két nagyszerű művésznővel adott emlékezetes hangversenyt a férfikar.

A Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult meg. Névadójukról, Szír Szent Efrémről (306–373) – akit már kortársai a „Szentlélek hárfája” megtisztelő címmel illettek – feljegyezték, hogy énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az „igaz útra”. A Szent Efrém Férfikar a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása mellett nagy hangsúlyt helyez az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar férfikari hagyomány ápolására is.

Forrás és fotó: Szent Efrém Férfikar

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria