Hogy kerültek a sikeresen szétválasztott bangladesi sziámi ikrek a magyar orvosokhoz?

Hazai – 2020. augusztus 12., szerda | 13:35

A fejüknél összenőve született bangladesi kislányok végső szétválasztásának első évfordulója alkalmából 48 perces kisfilmet készített a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány a nemzetközi szinten is elismert orvostudományi innovációkat jelentő műtétsorozat előzményeiről.

Az exkluzív dokumentumfilmben az akkor másfél éves gyermekek és szüleik első találkozása is látható Pataki Gergely és Csókay András orvosokkal 2017 novemberében.

„Jó életet szeretnék a gyermekeimnek. Szabad életet, külön életet. Ezért kérem, segítsenek!” – mondta Rabeya és Rukaya édesanyja, Taslima a megörökített első találkozáskor.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsapata 2010 óta szervez plasztikai-helyreállító és égési sebészeti missziókat Bangladesben, Pataki doktor vezetésével. Az ennek keretein belül operált páciensek életminőségének javulását látva kérték az ottani kollégák és a szülők a magyar szakemberek segítségét. Ezt követően kezdődött meg a határokon átívelő, több mint két éve tartó műtétsorozat.

Az Operation Freedom harmadik szakaszát jelentő, 2019. augusztus 2-án zárult, 33 órás végső szétválasztó műtét első évfordulójára közzétett kisfilm dokumentációs munkatársuk, Fuchs Richárd munkája.

A sebészet területén világelsőnek számító amerikai Surgery szakfolyóirat 2020. augusztusi számában jelent meg a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsapatának cikke Rabeya és Rukaya szétválasztó műtétsorozatáról.

A végső szétválasztó operáció teljes magyar csapatának névsora ITT olvasható.

A sziámi ikrek szétválasztásához hozzájáruló magyar kórházaknak írt köszönetnyilvánítások ITT találhatók.

Forrás és fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Videó:  Fuchs Richárd/Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria