Hogy a szívünk mindig nassolhasson örömből – Online örömolimpia Miskolcon

Hazai – 2020. április 21., kedd | 19:10

Örömolimpia címmel tartottak online hitéleti vitaestet a miskolci Romzsa Tódor Görögkatolikus Szakkollégium szervezésében április 16-án. A téma ötlete Olofsson Placid atyától ered, aki a Gulagon rendezett a rabok számára örömolimpiát, enyhítve ezzel a szenvedéseiken.

A skype-on keresztül megvalósult est vendégelőadója Kiss Máté görögkatolikus papnövendék volt, a Miskolc-Belvárosi Görögkatolikus Parókia lelkipásztori kisegítője.

A szakkollégistáknak a munkatáborhoz képest jóval komfortosabb, kényelmesebb és nyugodtabb körülmények között kell átvészelniük a járvány időszakát. Viszont attól, hogy otthon töltik ezt az időt, mégiscsak ki kell lépniük a komfortzónájukból. Az eddig megszokott életük fenekestül felfordult, talán kicsit céltalanná is vált, ami hajlamosít arra, hogy fellazuljon az istenkapcsolatuk, hogy feladják a céljaikat. A vitaest egyik nem titkolt célja az volt, hogy ezt elkerüljék. A szakkollégium arra ösztönözte a fiatalokat, hogy nézzék végig a napjukat, mennyi öröm veszi őket körül.

Kiss Máté személyes élettapasztalatain keresztül vezette fel a résztvevők számára, hogy milyen fontos a napi rutin. Könnyű lazítani a saját szabályainkon, ám ezáltal  könnyen eshetünk kétségbe. Kiemelte az idő jelentőségét is, hiszen a jelenlegi helyzetben rengeteg időt spórolhatunk az otthonléttel. Ezt a plusz időt pedig értékes és érdekes tevékenységekre kell fordítanunk, melyek örömet okoznak, melykre eddig esetleg nem jutott idő.

A szakkollégisták elmondhatták, hogyan zajlik egy napjuk, mi változott az életükben, miként próbálják átvészelni ezt az időszakot és miben lelik örömüket. Előkerültek rég nem olvasott könyvek, rég nem látott filmek, porosodó társasjátékok, gyermekkori álmok, hobbifestékek, kerti szerszámok és ágy alatt szunnyadó kézi súlyzók is. A beszélgetés során a fiatalok ötletet is adtak egymásnak, mi mindenre érdemes figyelni az életben ahhoz, hogy „a szívünk mindig nassolhasson örömből, és a lelkünk mindig jóllakott legyen”.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria