Hoser érsek: Međugorje a maffia célpontja

Kitekintő – 2018. július 10., kedd | 20:27

Henryk Hoser nyugalmazott érsek, a međugorjei plébánia különleges apostoli vizitátora július 4-én a varsói Chopin repülőtér kápolnájában tartott szentmise homíliájában a hercegovinai falu vonatkozásában a démoni működés erejéről beszélt és a profitorientáltság ellen emelte fel szavát.

A Niedziela lengyel katolikus hetilap és a Radio eM, valamint az olasz Tv2000 tudósítása alapján homíliájában Hoser érsek hangsúlyozta, egyre inkább elterjednek Međugorjéban a bűnszervezetek, „a démoni működés jelei, akik mindenáron ennek a helynek a vesztét keresik”. Súlyos kijelentés ez Henryk Hosertől, a lengyelországi Varsó-Prága nyugalmazott érsekétől, akit Ferenc pápa május 31-én nevezett ki határozatlan ideig a međugorjei plébánia különleges apostoli vizitátorának ad nutum Sanctae Sedis, vagyis a Szentszék szolgálatára. Hoser érsek alvilági befolyásról beszélt a hercegovinai kis falu területén, amely néhány évtized óta zarándokok millióinak célpontjává vált a hosszan tartó és máig abba nem maradt jelenések okán, melyekről először 1981 nyarán számolt be látnokok egy csoportja. 

A jó és a rossz közötti harcról beszélve Hoser érsek így fogalmazott: „Látjuk, hogyan mozgósítják magukat rosszindulatú erők, hogy mindent romba döntsenek. Ezekkel az erőkkel meg kell küzdenem Međugorjéban, azon a helyen, amely tömeges megtérések helyszíne, ahol rengetegen gyónnak, és ahol soha sincsen elég gyóntató. Azon a helyen démoni erők is játékban vannak, akik mindenáron azon vannak, hogy elpusztítsák azt a helyet.”

„Folyamatosan jelennek meg a bűnszervezetek tagjai – tette hozzá az apostoli vizitátor – a zarándokok között, már szedik is áldozataikat. Vannak, akiktől csupán azért követelnek pénzt, hogy ott maradhassanak. Ilyen például a nápolyi maffia, már hallottam róla, hogy megérkezett, és egy másikról is. Ugyanúgy, ahogy Częstochowában történt a kommunizmus idején, a Jasna Góra-i kegytemplom főbejárata mellett közvetlenül egy abortuszklinika állt. Egy nőgyógyászati osztály, amely elsősorban terhességmegszakításokkal foglalkozott. Ez a valóság, és nem szabad, hogy naivak legyünk a valósággal szemben.”

A lengyel érsek tehát maffiákról beszélt: a nápolyiról, azaz a Camorráról, és „egy másikról” is, amelyet közelebbről nem határozott meg. Mire utalt pontosan? Amint azt a nápolyi Il Mattino lap írja, Hoser a Santa Maria Capua Vetere-i ügyészség által egy exorcista pap ellen lefolytatott vizsgálatról beszélhetett. A papot februárban visszaélések gyanújával tartóztatták le, és azzal vádolták, hogy szexuálisan zaklatott és kihasznált három nőt, köztük egy 13 éves lányt. Az ügyében és a rokonságában folyó nyomozás során a nápolyi maffiához köthető üzleti ügyekkel kapcsolatos gyanúk is felmerültek zarándoklatok szervezését illetően.

Az Il Mattino szerint a Camorra hatáskörébe tartozhatnak azok a szálláshelyek is, amelyeken a Nápolyból és Casertából érkező zarándokokat szállásolják el, valamint köze lehet a szervezetnek egyes idegenvezetők és utcai elárusító helyek által elkövetett visszaélésekhez is – melyek során a zarándokokra a legkülönfélébb adókat vetik ki.

Mindez még csak feltételezés, de mint olyan, nagy benyomást tett Hoser érsekre, aki homíliájának rövid részletével nem annyira a bíróságok munkáját akarta elvenni, hanem inkább arra rávilágítani, hogy a gonosz hogyan igyekszik munkálkodni és beszüremkedni éppen arra a helyre, ahol rengeteg megtérés történik.

Fordította: Koszoru Péter

Forrás és fotó: Vatican Insider

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria