Hoser érsek: Međugorje a maffia célpontja

2018. július 10. kedd, 20:27

Henryk Hoser nyugalmazott érsek, a međugorjei plébánia különleges apostoli vizitátora július 4-én a varsói Chopin repülőtér kápolnájában tartott szentmise homíliájában a hercegovinai falu vonatkozásában a démoni működés erejéről beszélt és a profitorientáltság ellen emelte fel szavát.

A Niedziela lengyel katolikus hetilap és a Radio eM, valamint az olasz Tv2000 tudósítása alapján homíliájában Hoser érsek hangsúlyozta, egyre inkább elterjednek Međugorjéban a bűnszervezetek, „a démoni működés jelei, akik mindenáron ennek a helynek a vesztét keresik”. Súlyos kijelentés ez Henryk Hosertől, a lengyelországi Varsó-Prága nyugalmazott érsekétől, akit Ferenc pápa május 31-én nevezett ki határozatlan ideig a međugorjei plébánia különleges apostoli vizitátorának ad nutum Sanctae Sedis, vagyis a Szentszék szolgálatára. Hoser érsek alvilági befolyásról beszélt a hercegovinai kis falu területén, amely néhány évtized óta zarándokok millióinak célpontjává vált a hosszan tartó és máig abba nem maradt jelenések okán, melyekről először 1981 nyarán számolt be látnokok egy csoportja. 

A jó és a rossz közötti harcról beszélve Hoser érsek így fogalmazott: „Látjuk, hogyan mozgósítják magukat rosszindulatú erők, hogy mindent romba döntsenek. Ezekkel az erőkkel meg kell küzdenem Međugorjéban, azon a helyen, amely tömeges megtérések helyszíne, ahol rengetegen gyónnak, és ahol soha sincsen elég gyóntató. Azon a helyen démoni erők is játékban vannak, akik mindenáron azon vannak, hogy elpusztítsák azt a helyet.”

„Folyamatosan jelennek meg a bűnszervezetek tagjai – tette hozzá az apostoli vizitátor – a zarándokok között, már szedik is áldozataikat. Vannak, akiktől csupán azért követelnek pénzt, hogy ott maradhassanak. Ilyen például a nápolyi maffia, már hallottam róla, hogy megérkezett, és egy másikról is. Ugyanúgy, ahogy Częstochowában történt a kommunizmus idején, a Jasna Góra-i kegytemplom főbejárata mellett közvetlenül egy abortuszklinika állt. Egy nőgyógyászati osztály, amely elsősorban terhességmegszakításokkal foglalkozott. Ez a valóság, és nem szabad, hogy naivak legyünk a valósággal szemben.”

A lengyel érsek tehát maffiákról beszélt: a nápolyiról, azaz a Camorráról, és „egy másikról” is, amelyet közelebbről nem határozott meg. Mire utalt pontosan? Amint azt a nápolyi Il Mattino lap írja, Hoser a Santa Maria Capua Vetere-i ügyészség által egy exorcista pap ellen lefolytatott vizsgálatról beszélhetett. A papot februárban visszaélések gyanújával tartóztatták le, és azzal vádolták, hogy szexuálisan zaklatott és kihasznált három nőt, köztük egy 13 éves lányt. Az ügyében és a rokonságában folyó nyomozás során a nápolyi maffiához köthető üzleti ügyekkel kapcsolatos gyanúk is felmerültek zarándoklatok szervezését illetően.

Az Il Mattino szerint a Camorra hatáskörébe tartozhatnak azok a szálláshelyek is, amelyeken a Nápolyból és Casertából érkező zarándokokat szállásolják el, valamint köze lehet a szervezetnek egyes idegenvezetők és utcai elárusító helyek által elkövetett visszaélésekhez is – melyek során a zarándokokra a legkülönfélébb adókat vetik ki.

Mindez még csak feltételezés, de mint olyan, nagy benyomást tett Hoser érsekre, aki homíliájának rövid részletével nem annyira a bíróságok munkáját akarta elvenni, hanem inkább arra rávilágítani, hogy a gonosz hogyan igyekszik munkálkodni és beszüremkedni éppen arra a helyre, ahol rengeteg megtérés történik.

Fordította: Koszoru Péter

Forrás és fotó: Vatican Insider

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
bognar-tamas-labodi-plebanos-jezus-nem-mosolytalan-egyhazat-alapitott-de-mi-ridegge-tesszuk
Bognár Tamás lábodi plébános: Jézus nem mosolytalan egyházat alapított, de mi rideggé tesszük

Szülei arra tanították, hogy ne „valaki”, hanem egyszerűen csak jó ember legyen. „Tapsi atya” az öröm embere. Vallja, hogy Jézus nem egy rideg, mosolytalan egyházat alapított; mi tesszük sokszor azzá. Bognár Tamással Lőrincz Sándor készített interjút, mely a Somogyi Hírlapban jelent meg.

2019. február 21. csütörtök
az-abu-dzabiban-alairt-dokumentumrol-parbeszed-titka-az-igazsag-kozottunk-folottunk-all
Az Abu-Dzabiban aláírt dokumentumról – A párbeszéd titka: az igazság közöttünk, fölöttünk áll

Két hete, február 4-én sokakat meglepett, hogy Ferenc pápa és a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának vezetője, az al-Azhar egyetem és mecset főimámja az Abu-Dzabiban megrendezett vallásközi találkozón közös nyilatkozatot írtak alá. Török Csaba teológus, egyetemi tanár írását adjuk közre.

2019. február 21. csütörtök