Húszéves Szászberek temploma

Hazai – 2023. május 25., csütörtök | 17:06

Szászberek hívő közössége május 20-án a templom felszentelésének 20. évfordulóját ünnepelte. Ebből az alkalomból látogatott el a helyi hívekhez Marton Zsolt váci megyéspüspök. Szászberek kis falu Jász-Nagykun-Szolnok megye nyugati részén, katolikus egyházközsége az újszászi plébánia fíliája.

Hernádi László plébános és a község lakosságának összefogásával, valamint Keszthelyi Ferenc akkori megyéspüspök támogatásával húsz éve épült fel a Gereben Gábor Ybl-díjas építészmérnök által tervezett Kisboldogasszony-templom, amelyet ezen a jubileumi ünnepen mintegy 230 tanulóval és nevelőikkel megtöltött a közeli Kolping Katolikus Általános Iskola.

Az ünnepről Miklós János plébános beszámolója szerint Marton Zsolt megyéspüspököt Alapi József polgármester köszöntötte. „a szép énekeket Nagy Rajmund kántor úr vezetésével énekeltük. Istennek legyen érte hála. Úgy gondolom, minden résztvevőnek felejthetetlen élményt és kegyelmi kiáradást jelenthetett az esemény. A páratlanul szép virágdíszítés a Bagi család áldozatosságát dicséri. Adja Isten, hogy évtizedek múlva is örömteli imádság és hála zengjen a megszentelt falak között”.

Hernádi László egykori plébános így emlékszik visza a szászbereki templom építésének körülményeire: „Amikor Szászberekre kerültem, egy nem túl jó állapotú háznál voltak a szentmisék. Ez egyházi tulajdon volt, de kívül-belül nagyon szegényes. A karácsonyi miséket itt nagyon szerettem a betlehemi szegénység megélésével. De azért felmerült egy templom felépítésének a gondolata – úgy, hogy anyagiakban helyi forrásokra nem nagyon támaszkodhattunk.

Keszthelyi Ferenc váci püspök mellénk állt, és felkérte Gereben Gábor építészt a tervek elkészítésére. Nagy segítségünkre volt Terlandayné Rózsika néni, Vasas Zsuzsa polgármester asszony, Szarvák Jenő bácsi, egyházi részről püspök atya mellett Pálos Frigyes prépost úr. Az építési telket ingyen kaptuk az önkormányzattól.

A tervek elkészülte után a helyiek közül többen kifejtették véleményüket egy hagyományosabb templom megépítésével kapcsolatban. Püspök úr elmondta, hogy egy modern templomot képzel el, és ehhez meg is szerezte a kormány támogatását.

Megtörtént az alapkőletétel, majd elkezdődött az építkezés. A kivitelezési munkálatokat Szolnokról Bozsó László és cége végezte, megbízhatóan. Emlékszem egy karácsony esti misére a tető nélküli templomban, sokan eljöttek, élmény volt. Végre felépült a templom, melyet Keszthelyi Ferenc emeritus püspök szentelt fel 2003 májusában Kisboldogasszony tiszteletére és a helybéliek lelki javára. Istennek legyen hála mindenért.”

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Zsigri Krisztina

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria