Idén is megrendezik a pünkösdi lovas zarándoklatot Csíksomlyóra

Külhoni – 2023. május 24., szerda | 16:01

Május 25–26-án, a csíksomlyói pünkösdi búcsút megelőző napokon rendezik meg a VI. Márton Áron Pünkösdi Lovas Zarándoklatot – tájékoztatta az MTI-t a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága május 19-én. Az immár hagyománnyá vált zarándoklat idei mottója: „Nemzeti összetartozás. Gondoskodó nemzet”. Az esemény fővédnöke Tamás József nyugalmazott segédpüspök.

A zarándoklat a Székelyföldi Lovasprogram együttműködő lovas szervezetei szervezésében valósul meg, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Magyarság Háza főtámogatásával, Hargita Megye Tanácsa és Csíkszereda város társfinanszírozásában.

A „Nemzeti összetartozás. Gondoskodó nemzet” mottóval megszervezett VI. Márton Áron Pünkösdi Lovas Zarándoklat fővédnöke Tamás József nyugalmazott segédpüspök.

A hatodik alkalommal megrendezendő pünkösdi lovas zarándoklat a székely–magyar lovaskultúra ünnepélyes megnyilvánulása, amely az évek során a nemzeti összetartozás szimbólumává vált. A lovas zarándokok idén tizenkét székelyföldi útvonalon jutnak el Csíksomlyóra a világ magyarságának – a Nemzetpolitikai Államtitkárság által összegyűjtött, szalagokra írt – imaüzeneteivel. A kezdeményezés célja, hogy eljuttassák Csíksomlyóra mindazok imáit, akik személyesen nem tudnak jelen lenni az eseményen.

Az idei esemény különlegessége, hogy a zarándoklatra a Kárpát-medence szinte minden szegletéből, valamint az anyaországból is érkeznek lovasok. A zarándokokkal együtt lóháton teljesíti a kétnapos útvonalat Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Gyergyószentmiklós-Csíksomlyó útvonalon – szerepel az államtitkárság közleményében.

A zarándokok május 26-án 18 órakor érkeznek Csíksomlyóra, a Hármashalom-oltár elé, ahol ünnepélyes műsor keretében fogadják őket a helyi egyházi és világi méltóságok.

Forrás: MTI

Fotó: Borbáth Kata/kulhonimagyarok.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria