Idén is megrendezik a szentendrei nyitott templomok hétvégéjét

Kultúra – 2023. szeptember 4., hétfő | 10:43

Idén szeptember 8. és 10. között rendezi meg Szentendrén a nyitott templomok hétvégéjét a Ferenczy Múzeumi Centrum.

Mint a közleményben kiemelik: a művészek, múzeumok és templomok városában az összművészeti, szakrális fesztiválon kitárják kapuikat a szentendrei templomok a zenei, irodalmi, egyházművészeti és képzőművészeti programok előtt. A szentendrei nyitott templomok hétvégéjének üzenete idén a közösség. A rendezvénysorozat változatos, igényes programokkal várja az érdeklődőket: egyházművészeti, vallástörténeti, építészeti, helytörténeti előadásokkal, irodalmi programokkal, Radnóti, Petőfi költeményeivel és istenes versekkel – áll a múzeumi centrum közleményben.

Lesznek séták a templomok között a KÉK Városi Séták szervezésében, gyalogos és bringás templomtúra a Skanzenben, kreatív alkotás a templomkertben, Az év műtárgya program várja a közönséget a Szerb Egyházművészeti Múzeumban, valamint több helyszínen kórus-, orgona-, klezmer-, cselló- és délszláv muzsika csendül fel.

A programok szervezésébe a Ferenczy Múzeumi Centrum mellett a helyi katolikus, református, evangélikus, szerb ortodox, zsidó és baptista vallási közösségek, valamint a város kulturális intézményei, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, a MANK Galéria, a Skanzen és a Szentendrei Tourinform Iroda is bekapcsolódtak. A nyitott templomok hétvégéjének háziasszonya Pájer Alma Virág színművész.

A fesztivál ideje alatt a programok ingyenesek, de akinek lehetősége engedi, adománnyal támogathatja a gyűjtés célját – hangsúlyozzák a múzeumi centrum közleményében. – A programhelyszíneken, valamint a Ferenczy Múzeumi Centrum közösségi oldalain gyűjtést is szerveznek a szentendrei Karitász részére, az adományokat gyermekek nyári táboroztatására fordítják.

A hétvége programjai karszalaggal látogathatók, amelyeket a programhelyszíneken vehetnek át a látogatók, és amelyekkel a Ferenczy Múzeumi Centrum valamennyi kiállítása, valamint a MANK Galéria tárlata is belépőjegy nélkül megtekinthető a szentendrei nyitott templomok hétvégéjén.

A programokról további tájékoztatás ITT található, a programfüzet pedig ITT érhető el.

Forrás: MTI

Fotó: Szentenderi Nyitott Templomok Hétvégéje/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria