Idén is megtartották a nagyváradi egyházmegye papjainak és szerzeteseinek zarándoklatát Szentjobbon

Külhoni – 2023. június 2., péntek | 15:23

Május 30-án emlékezünk meg a Szent Jobb megtalálásáról, illetve Szent István király ereklyéinek átviteléről. Az ünnepen idén is megtartották a papok és szerzetesek nagyváradi egyházmegyei zarándoklatát Szentjobbon.

Hét évvel ezelőtt erősítette meg zarándokhelyként a Boldogságos Szűz Mária születésének tiszteletére szentelt szentjobbi plébániatemplomot Böcskei László nagyváradi megyéspüspök. Ekkor hirdette meg első alkalommal a papok és szerzetesek egyházmegyei zarándoklatát Szent István király ereklyéi átvitelének ünnepére.

A Pray-kódex szerint 1084. május 30-án talált rá László király Szent István ereklyéjére Merkur őrkanonok bihari birtokán, majd ott alapította meg a kézereklye őrzésére a szentjobbi apátságot.

Idén a nagyváradi egyházmegye papjainak és szerzeteseinek zarándoklatán a szentmise keretében három akolitus, Szilágyi László, Majoros Tibor és Gózner Artúr admissziójára is sor került. Ők nyilvánosan is megerősítették szándékukat, hogy diakónussá szentelésüket követően az örömhírt terjesztik, és vállalják a tanúságtételt ott, ahova küldetésük szólítja őket.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye; Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria