Idős és beteg, mégis fogva tartják az indiai őslakos törzsek és a dalitok jogait védő jezsuitát

Kitekintő – 2020. október 29., csütörtök | 13:04

Az október 8-án letartóztatott 83 éves, beteg Stan Swamy (Stanislaus Lourdusamy) indiai jezsuita szerzetes pap óvadék ellenében történő szabadon bocsátási kérelmét is elutasította október 23-án az illetékes indiai igazságszolgáltatási hatóság. Az ügyészség továbbra is fenntartja ellene a „maoista terrorszervezkedés” vádját.

Swamy atya az indiai őslakos törzsi és dalit kisebbséget támogatta karitásztevékenységével, és érdekeiket képviselte az indiai kormány intézkedéseivel szemben.

A kelet-indiai Dzshárkhand szövetségi államban október 8-án tartóztatták le a súlyos Parkinson-kórral küzdő Swamy atyát, aki évtizedeken át az indiai őslakos törzsek és a dalitok (magyarul inkább páriaként emlegetett érinthetetlenek – a szerk.) jogvédőjeként tevékenykedett. Másnap Swamy atyát átszállították Mumbaiba, ahol a talojai börtön kórházának karanténjában tartják fogva. A járvány és az összezártság súlyosan veszélyezteti egészségi állapotát, erre tekintettel ügyvédje kérte a szabadon bocsátását óvadék ellenében, amit a bíróság október 23-án elutasított. Ügyvédje, Sharif Shaikh az újságíróknak elmondta: Swamy atya a betegsége miatt nem is tudta aláírni a kérelmét, ujjlenyomatával hitelesítette azt.

Október 24-én, szombaton Oswald Gracias bíboros, mumbai érsek online közvetített szentmisét mutatott be Swamy atyáért, testi-lelki ereje megőrzéséért és szabadon bocsátásáért. Homíliájában így fogalmazott: „Imádkozom a letartóztatott atyáért, akit jól ismerek személyesen is. Vagy ötven éve hónapokat töltöttem az akkori közösségében. Kedves, udvarias ember, nem tudom elképzelni, hogy vádolhatják őt terrorizmussal. Imádkozzunk, hogy az igazság napvilágra kerüljön és hogy mihamarabb jó egészségben szabadon bocsássák.”

A Jézus Társasága társadalmi igazságosságért felelős titkársága mélységes aggodalmának adott hangot október 9-én Swamy atya letartóztatásának hírére. A nyilatkozat megállapítja, hogy ő az egyike annak a 16 személynek, akiket emberjogi tevékenységük miatt tartóztattak le a közelmúltban. Az utóbbi 15 évben főként az adivasi őslakosok jogait védelmezte, akiknek a földjeit a kormány jogtalanul akarta megkaparintani. Swamy atya szobáját a rendőrség kétszer is átkutatta 2018-ban és 2019-ben, majd idén nyáron 15 órán át kihallgatták. Swamy atya mindig bátran és békés módon emelte fel a szavát a jogsértésekkel szemben. A jezsuita kúria nyilatkozata így zárul: „Mi, jezsuiták elkötelezetten dolgozunk a nevelés, a szegények és sérülékenyek gondozása és védelme terén az egész világon, szolidárisak vagyunk Stan Swamy atyával és mindazokkal, akik Indiában az emberi jogokat védelmezik. Határozottan elítéljük Swamy atya letartóztatását, és kérjük azonnali szabadon bocsátását.”

Eközben egész Indiában és világszerte mind többen emelik fel szavukat a jogtalanul bebörtönzött atyáért. Október 18-án a dél-indiai Keralával szomszédos Tamilnádu állam összes katolikus templomában szentmisét mutattak be érte. A közel 80 milliós állam lakosainak 6,1 százaléka keresztény. A UCA News ázsiai katolikus hírügynökség szerint Antony Poppusamy maduráji érsek, Tamilnádu állam püspöki tanácsának elnöke szintén szentmisét mutatott be Swamy atya szabadon bocsátásáért. Homíliájában a jezsuita atyát „az őslakos népek és a dalitok szabadságáért folytatott küzdelem fáradhatatlan harcosának” nevezte. Október 16-án a kelet-indiai Dzshárkhand szövetségi állam Ráncsi fővárosának püspöke, Felix Toppo részvételével katolikus hívek ezrei öt kilométeres élőláncot fontak a szolidaritás jegyében. Egyúttal „aljas hazugságoknak” minősítették a Swamy atya elleni „maoista terrorizmus” vádját.

A helyi egyház tiltakozása és együttérzése mellett a politika világában is mind nagyobb mértékű a felháborodás és a szolidaritás. Az indiai Kongresszus Párt vezető politikusai az elmúlt napokban Nyaya March (njája a hindiben igazolás, bizonyítás, kiállás – a szerk.) névvel békemenetet tartottak az igazságért a kormány olyan intézkedései ellen, melyek igazságtalanul elnyomják a kisebbségeket és az érdekükben fellépő aktivistákat, köztük papokat is. Hivatalos közleményük szerint 1500 embert tartóztattak le, akik hangot adtak tiltakozásuknak. Michelle Bachelet, az ENSZ emberjogi biztosa arra szólította fel az indiai kormányt, hogy tartsa tiszteletben az alapvető emberi jogokat. Az indiai kormány erre válaszként leszögezte, hogy India demokratikus jogállam, az igazságszolgáltatás független a hatalomgyakorlástól.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria