Igazi példakép: ledoktorált egy szabolcsi faluból származó roma görögkatolikus pap

Hazai – 2019. június 11., kedd | 16:09

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (ELTE BTK) kari tanácstermében védte meg doktori disszertációját Lakatos Péter roma származású görögkatolikus pap május 28-án. A különleges eseményről, melyen Kocsis Fülöp érsek-metropolita is részt vett, Vénusz Edina írt beszámolót, mely a Hajdúdorogi Főegyházmegye honlapján jelent meg.

Lakatos Péter kispesti káplán, a budapesti Leövey Klára Görögkatolikus Gimnázium, Közgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola iskolalelkésze, az MTA Nyelvtudományi Intézetének fiatal kutatója sokéves tudományos munkájának eredményeit foglalta össze a mintegy 260 oldalas disszertációban. Témája a romani–magyar kétnyelvűségből eredő iskolai hátrányok okai és megoldási lehetőségei. A téma egyedisége többeket megérintett. Lakatos Péter rendkívül magabiztosan adott választ minden kérdésre: érezhető volt mind a hozzáértése, mind pedig a szívbéli elkötelezettsége az ügy iránt.

Megható volt, amikor a bizottság kihirdette, hogy Lakatos Péter maximális pontszámmal, vagyis summa cum laude eredménnyel méltó a doktori címre. A legszebb mozzanat mégis az volt, amikor Kocsis Fülöp érsek javaslatára a professzorok, papok és kutatók, rokonok és barátok, romák és nem romák együtt énekeltük el a kari tanácsteremben görögkatolikus húsvéti imádságunkat, amit azután romaniul is megismételtek Péter atya rokonai.

Olyan esemény részesei lehettünk, ami előrébb vitte a tudományt, ugyanakkor megérintette a szíveket. Péter atya útja egy szabolcsi faluból az ELTE BTK kari tanácsterméig kitartó munkájáról tanúskodik, de minden megnyilvánulásában elmondja, hogy mindezért csakis Istené a dicsőség, és hálás szívvel gondol segítőire, támogatóira, családjára.

A beszámoló teljes terjedelmében ITT olvasható.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria