Ikonosztáziont szenteltek Fehérgyarmaton

Hazai – 2023. június 1., csütörtök | 17:19

Templomuk búcsúünnepén együtt imádkoztak a fehérgyarmati hívek az egyházmegye főpásztorával, Szocska A. Ábel megyéspüspökkel, aki nemcsak a felújított kupolát, de a megújult ikonosztáziont is megáldotta május 28-án, pünkösdvasárnap.

A Szentháromság-templom ikonosztázának megújulását már régóta tervezi a közösség. A korábbi rácsos állványszerkezet helyett ma már egy tömörebb, alacsonyabb, ikonokkal – apostoli és ünnepsorral – is kibővített képállvány választja el a szentélyt a hajótól, melyet a téli hónapokban zajló munkálatok lezárulta után a templom búcsúján, pünkösdkor áldott meg Szocska A. Ábel megyéspüspök.

A Szent Liturgián a főpásztor mellett az oltárnál szolgált Ivancsó Sándor csengeri esperes-parókus és a kerület papsága: Orosz Gábor kölcsei parókus, Szemán András porcsalmai parókus, Gajdos László csegöldi parókus; valamint ifj. Obbágy László rozsályi parókus is bekapcsolódott az imádságba.

A püspöki liturgia szónokaként a hierarcha elsőként a megújult ikonosztázionra irányította a figyelmet. Arról a láthatatlan váz- és tartószerkezetről beszélt, melyet elölről nem lát a szemlélő, amely szerkezet azonban tartja, támogatja, erősíti a felépítményt. A közösség ugyanilyen módon állt az ügy mellé, de ilyen módon segíti és támogatja is a szülő a gyermekét – sorolta a főpásztor az élet sokféle területét, ahol paraklétoszként, vigasztalóként, szószólóként, mögé állítottként jelen van valaki vagy valami, és támogat. Így állítja Jézus Krisztus mögénk a Szentlelket, hogy segítsen minket – mondta Szocska Ábel püspök.

A nyíregyházi megyéspüspök azokról a gátló tényezőkről is szólt, amelyek akadályozhatják a Szentlélek működését életünkben: beképzeltség, büszkeség, vagy a kétségbeesés, amikor azt hisszük, nincs Vigasztaló.

A Szentlélek működő kegyelme ott van mindenki mögött, aki hisz,

Jézus ezt mondta: „Ha szerettek engem, megtartjátok parancsaimat. Én pedig kérni fogom az Atyát, és más Vigasztalót ad nektek, hogy veletek legyen mindörökké: az igazság Lelkét, akit a világ nem kaphat meg, mert nem látja és nem ismeri őt. De ti megismeritek őt, mert nálatok marad és bennetek lesz.” (Jn14,15–17)

Magyar Márton fehérgyarmati parókus házigazdaként köszöntötte a jelenlévőket, ahogy azokat is, akik nem tudtak részt venni az ünnepen, így Varga Tarzíciusz ikonfestőt, aki Kárpátalján készítette el az ikonokat. A szertartáson részt vett a templom tervezője-építője, Balázs Mihály Kossuth-díjas építész is.

A parókus imádságos lelkülettel megemlékezett az előző szolgálattevőkről és azokról a testvérekről, akik támogatták a templom vagy az ikonosztázion megszületését, de már nem láthatták készen őket. Munkájukért és támogatásukért köszönetét fejezte ki Péter Csaba polgármesternek, Bényei Attila asztalosnak, Virág Szabolcs alszerpapnak, a művész segítőjének, az ikonok örökbefogadóinak és a búcsúünnep előkészítőinek. 

Mivel korábban a beázások és egyéb problémák miatt a kupola is sérült, idén azt is helyrehozták.

A körmenet során Szocska Ábel püspök az épületet kívülről is meghintette szenteltvízzel, melyből a hívek is részesültek.

Ugyanígy részesülhetett mindenki az olajkenetből, valamint a szeretetlakomából is, mely további, kötetlen együttlétre hívta az egyházközség tagjait és a vendégeket.

Az ünnepség fényét emelte a porcsalmai Kolibri Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek csőharangmuzsikája.

A főpásztor örömmel jelentette be a Szent Liturgia végén, hogy Magyar Richárd alszerpapot ebbe a közösségbe helyezte a parókus mellé segítőnek.

A február 23-án közreadott beszélgetés Magyar Márton parókussal a templom megújulási folyamatairól IDE kattintva meghallgatható.

A teljes fotógaléria ITT megtekinthető.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria