Imádkozzunk január 1-jén a békéért – Fáklyás felvonulás Budapesten

Hazai – 2021. december 30., csütörtök | 12:26

Január 1-jén, szombaton délután Budapesten fáklyás felvonulást és ökumenikus imaórát szervez a Sant’Egidio közösség a világ békéjéért, a háború sújtotta országokért. Az imádságot Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök vezeti; imádsággal szolgál Fabiny Tamás, a magyarországi evangélikus egyház elnök-püspöke. Pécsen, a dzsámiban is imádságban emlékeznek meg a háborúban szenvedő országokról.

A Sant’Egidio közösség szerte a világon karácsony napján ebédre hívja szegény barátait, hogy együtt ünnepeljék Jézus születését. Január 1-jén pedig – Ferenc pápa a béke világnapjára írt üzenetét hirdetve – világszerte arra kérik az embereket, hogy lépjenek ki otthonaikból, fáklyás felvonulással és imádsággal emlékezzenek a háborútól szenvedő országokra. „A nemzedékek közti párbeszéd, a nevelés, a munka a tartós béke építésének eszközei” – hirdeti a Szentatya 2022-es üzenete.

A budapesti felvonulás január 1-jén, szombaton 17.15-kor a Salkaházi Sára-emléktáblától indul – mely a vértanú nővérről elnevezett alsó rakparton, a Szabadság híd pesti hídfőjénél található (lejárat a Corvinus Egyetem bejáratánál) –, és a belvárosi Egyetemi (Kisboldogasszony-) templomnál (Budapest V., Egyetem tér 1.) ér véget, ahol 18 órakor ökumenikus imádság kezdődik, amelyen Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök mond beszédet; Fabiny Tamás, a magyarországi evangélikus egyház elnök-püspöke szolgál imádsággal. A résztvevőktől kérik, hogy aki tud, hozzon magával mécsest vagy egy szál gyertyát.

Január 1-jén 19 órakor a Sant’Egidio közösség Pécsen is tart imádságot a béke világnapján, a belvárosi templomban (dzsámi). Mindenkit szeretettel várnak, aki a béke lépésével szeretné kezdeni az új esztendőt.

Az imádságok végén a terrortámadások miatt Mozambik északi részéről, Capo Delgado tartományból elmenekült lakosság megsegítésére gyűjtenek pénzadományt. Közel 800 ezren kényszerültek elhagyni otthonukat, az érintettek fele gyermek.

Budapesten és Pécsen is mindenkit szeretettel hívnak és várnak! A járványügyi előírásoknak megfelelő távolságot tartó ülésrendet és szájmaszk viselését kérik mindenkitől.

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria