Imádságos és böjti napot tartanak ma Rómában a koronavírus terjedése miatt

Kitekintő – 2020. március 11., szerda | 13:27

Angelo De Donatis bíboros, a római egyházmegye vikáriusa március 11-én felhívta a figyelmet arra, hogy reményre és bizalomra van szükség a koronavírus-járvány terjedésének nehéz napjaiban, térdre kell borulnunk, hogy közbenjárjunk a világért. Este hétkor a Tv2000 katolikus televíziós csatorna és a római egyházmegye Facebook-oldala is közvetíti az általa bemutatott szentmisét.

Rómában ma imádkoznak és böjtölnek a katolikusok. Ősi bibliai gyökerei vannak ennek a hagyománynak, amellyel az Úrhoz fohászkodnak a hívek annak érdekében, érjen véget a rossz, ami a népességet sújtja. Angelo De Donatis bíboros így magyarázta a döntést: „Az egészségügyi pasztorációs központ év eleje óta arra hívja a híveket, hogy minden hónap 11-én tartsák meg a betegek napját. A jelen szükséghelyzetben, a püspöki tanáccsal egyetértésben azt kérem minden római kereszténytől, hogy március 11-én tartson imádságos és böjti napot, hogy Isten segítségét kérje városunkért, Olaszországért és a világért.”

Hozzátette, hogy elért hozzá az emberek kiáltása a városból, Olaszországból, a világból. „Nem szoktunk hozzá ehhez a helyzethez, aggaszt minket, de éppen ezért most arra hív az Úr, hogy éljünk a hit erejével, a reménység bizonyosságával és a szeretet örömével. Vegyük újra észre azt, ami igazán lényeges, találjunk rá újra az imádság ízére. Ezek azok a napok, amikor elő kell hívnunk a reményt, tovább kell adnunk a bizalmat, térdre kell borulnunk, hogy közbenjárjunk a világért… Ezt az erőt különösen akkor tapasztaljuk meg, amikor tisztában vagyunk gyengeségünkkel, törékenységünkkel, azzal, milyen elveszettnek érezzük magunkat azzal szemben, amit nem látunk előre, nem ismerünk.”

Este hét órakor De Donatis bíboros szentmisét mutat be az Isteni Szeretet-kegyhelyen, amelyet a Tv2000 és a római egyházmegye Facebook-oldala is egyenes adásban közvetít. „Imádkozni szeretnénk mindazokért, akik elkapták a fertőzést és azokért, akik ápolják őket, valamint a közösségeinkért, hogy a hitről és a reményről tegyenek tanúságot ebben az időben. A böjtön, az egyik étkezésről való lemondáson kívül pedig adományok gyűjtésével szeretnénk kifejezni közelségünket, támogatásunkat az egészségügyi dolgozóknak, akik nagylelkűen és áldozatok árán ápolják a betegeket” – hangsúlyozta a vikárius. Az adományokat az egészségügyi pasztorációs központban gyűjtik.

Forrás és fotó: Famigliacristiana.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria