Intenzív fejlődésnek vagyunk a tanúi – Veres András megáldotta a Káptalandomb megújult zarándokházát

Hazai – 2020. augusztus 15., szombat | 13:02

Az egykori nagypréposti rezidenciát, majd kanonok lakásokat alakították szálláshelyekké a Győri Egyházmegye káptalandombi épületegyüttesében. Huszonhárom apartman, kápolna, terasz és közösségi tér fogadja a zarándokokat, turistákat. A Domus Peregrini Apartmanokat Veres András megyéspüspök áldotta meg augusztus 14-én.

Nem lehet észrevétlenül elhaladni a Káptalandomb déli oldalán álló zárt sorú épületegyüttes előtt. A Domus Peregrini épülete – a 17. században kétszintes palotává alakított nagypréposti rezidencia – megújult homlokzata magára vonja a figyelmet. A győri belváros felett vagyunk, a sétáló utcáról a Lépcső közön juthatunk fel a Káptalandombnak erre az eddig felfedezetlen részére. Ami itt rögtön megfogja az embert, az a csend. Sem a forgalom, sem a nyüzsgő belváros zaja nem ér fel ide.

A 10-es számú ház kitárt kapujánál a szervezők beinvitálják az érkezőt, az épület földszinti folyosóján át egy várfallal körbevett teraszra vezetnek. Itt gyűltek össze a Győri Egyházmegye meghívására mindazok, akik valamilyen módon belekapcsolódtak az utóbbi évtizedekben egyre romló állagú épületek megújulásába.

Három házról van szó: az egymásnak támaszkodó 10-es és 8-as ház egy egységet alkot, szemben velük a 16-os ház önálló épület. A Győri Egyházmegye a székváros idén március 24-én nemzeti emlékhellyé nyilvánított legősibb részén, a majd’ háromezer éves történelemmel rendelkező Káptalandombon kialakított szálláshellyel is szeretné megismertetni a Collis Sacer, a „szent domb” értékes történelmi és szakrális kincseit.

Ezen az augusztus közepi verőfényes délutánon áldja meg Veres András főpásztor az épületegyüttest, melyet az elkövetkező napokban már birtokba is vesznek a vendégek.

Az egybegyűlteket Cseh Sándor, a Győri Egyházmegye Püspöki Vagyonkezelő igazgatója köszöntötte. „Intenzív fejlődési szakaszban vagyunk. A Káptalandomb ezer éven át szakrális és kulturális központ volt, s az egyházmegye célja ma is az, hogy különféle eszközökkel segítse itt a hitélet kiteljesedését. Ezt szolgálja ez a letisztult, modern, kényelmes fogadóhely, mely zarándokot, látogatót egyaránt hív. A helynek varázsa van, különleges a csendje, a fényviszonyai, az emeleti ablakokból nyíló panoráma a városra” – keltette fel mindannyiunban az érdeklődést Cseh Sándor.

A vagyonkezelő igazgatója elmondta, a Győri Egyházmegye az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházak közösségi célú programjainak és beruházásainak támogatása céljából indított projektjében nyert el 830 millió forint támogatást a zarándokház kialakítására. Ebből az összegből összesen négy épület újult meg: az apartmanokat magába foglaló három épület, valamint a székesegyház északi oldalánál álló épület melyben zarándokpihenőt alakítottak ki. A Győri Egyházmegye biztosította a létesítmények magas színvonalú berendezését. Az egyházmegye célja, hogy a Domus Peregrinit bekapcsolja a zarándokutak vérkeringésébe, így a Dubrovnikot Nagyváraddal összekötő Szent László-zarándokútba, melyet a közeljövőben alakítanak ki, továbbá a Mária-útba és a Győrön szintén keresztülhaladó Szent Jakab-zarándokútba.

Az átadáson nagy számban megjelentek Győr város és Győr-Moson-Sopron megye politikai, kulturális és egyházi életének képviselői, köztük Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron megye kormánymegbízottja; Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem kancellárja; Sárai-Szabó Kelemen OSB, a Szent Mór Bencés Perjelség perjele; Sarkadi Mónika, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatóságának munkatársa; Reisner Ferenc, a Győri Egyházmegye helynöke, a Brenner János Hittudományi Főiskola rektora.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára ünnepi köszöntőjében Boldog Apor Vilmost idézte: „A liberalizmus, szocializmus és a mai kor sokféle kollektív rendszere arra szövetkezett, hogy Krisztust letaszítsák a trónról.” Hozzátette: Ezzel nézünk ma is szembe a világban. A mi ellenállásunk, hogy erre építkezéssel válaszolunk, ezért támogatjuk templomaink, egyházi épületeink felújítását és újak építését. Keresztény emberként kitartással és értékteremtéssel kell válaszolnunk. Az a célunk egy-egy ilyen beruházással, hogy az ide érkező emberek hitének erősödését segítsük, és hiszünk abban, hogy ez jó válasz.

Dézsi Csaba András, Győr polgármestere arról beszélt, egy városvezetőnek az a fontos, hogy fejlődjön a települése. „Ha a Káptalandombra jövök, mindig megújulásnak vagyok a tanúja, mely mindig előre tekintő, magas színvonalú és példamutató.” Köszönetet mondott a kormánynak és az egyházmegyének a támogatásért, Veres András megyéspüspöknek az együttműködésért, aki, ahogy fogalmaott, „követendő példát, alkotó munkát mutat fel a győri polgároknak”.

A létesítményt átadva Veres András így fogalmazott: „Sok oka van annak, miért épült ez a hotel. Benne otthon lehet a zarándok, a turista. A Collis Saceren érezni fogják, hogy nem elég pusztán megnézni ezt a helyet, ennek a szellemében el kell mélyülni.”

A főpásztor a zarándoklás értelméről is beszélt: A zarándoklás más vallásokban is általános. Számunkra Jézus példája az iránymutató, aki az ünnepekre felzarándokolt Jeruzsálembe. Ő mint az Isten Fia mutatta meg számunkra a hit zarándokútján való haladás mikéntjét. Világunkban, amikor még az imádságra sem tud az ember időt szakítani, rohanva a munka, a megélhetés után, egy zarándoklat alkalmas arra, hogy megállítsa az embert, hogy néhány napot csak az Úristennek és a másik embernek áldozva tudjon eltölteni. Ez mindenkinek nagy lelki feltöltődést és megújulást hozhat. Ezt szeretnénk itt felkínálni. Nem könnyű feladatot vállaltunk fel – szeretnénk az Úristennel találkoztatni az embereket. Nehéz ez, hiszen sokféle indíttatásból érkeznek hozzánk a vendégek, de mégis, a velük való párbeszédben, viszonyban meg kell mutatkoznia annak, hogy mi itt valakinek a küldötteiként akarjuk őket megszólítani.

Végül Veres András köszöntét fejezte ki az egyházmegye minden együttműködő partnerének. Amint fogalmazott: sokan sokat tettek, hogy mindez létrejöhessen.

A Domus Peregrini 570 négyzetméteren 23 apartmanban 62 férőhellyel várja vendégeit. A szálláshelyet kápolna, közösségi tér és kilátóterasz teszi teljessé. Valamennyi apartmanban minikonyhát alakítottak ki, és adott a modern technika. Ellátásra a szomszédos Hotel Konferenciával együttműködve van lehetőség.

A Domus Peregrini apartmanjai a győri egyházi központ magját meghatározó Nagyboldogasszony-székesegyház és a Püspökvár karnyújtásnyi közelségében, műemléki környezetben találhatók.

Már a római korban is állhattak itt épületek; amit ma látunk, részben a barokk korban, részben a 19–20. századi átalakítások során alakult. A Káptalandomb 8. eredetileg egyszintes épületét a 17. században építették át kétszintes palotává, a nagyprépostok rezidenciája volt, majd kanonokok lakták. A Káptalandomb 10-es számú házát a 19. század végén alakították át, becses értéke alagsori házi kápolnája. Ez is hosszú ideig kanonoki lakás volt, majd katolikus kollégium és egyházmegyei kántorképző működött itt. A zártsorúan kapcsolódó két épület teraszát középkori várfal határolja. A Káptalandomb 16-os számú háza helyén eredetileg két épület állt. A jelenleg látható épület a 19. század fordulóján épülhetett, a székesegyház sekrestyései laktak itt családjukkal.

Fotó: Merényi Zita

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria