Nemzeti emlékhellyé nyilvánították a győri Káptalandombot

Kultúra – 2020. március 25., szerda | 18:36

Az Országgyűlés március 24-i ülésén nemzeti emlékhellyé nyilvánította a Győri Egyházmegye központját, a Káptalandombot.

Az elfogadott előterjesztés indoklásában kifejtették, hogy a Káptalandomb Győr kiemelkedő jelentőségű része, ahol a város műemlékeinek többsége található: a Nagyboldogasszony-székesegyház, a Püspökvár, a Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet, a Szent László Látogatóközpont, valamint a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár épülete.

Győr Megyei Jogú Városával közösen kezdeményeztük a Káptalandomb emlékhellyé nyilvánítását – mondta el Veres András megyéspüspök. A Káptalandomb Győr belvárosának lelki, szellemi örökségben gazdag helyszíne, amely már a római korban is fontos szerepet töltött be a város életében, a keresztény magyarság számára pedig valóban meghatározó hellyé vált, nem csak a szó fizikai értelmében.

A Káptalandombon történtek olyan események, amelyek miatt joggal kerülhet a figyelem középpontjába. Olyan személyek éltek, dolgoztak, haltak meg itt, akikre mindenképpen érdemes odafigyelni, gondoljunk csak Boldog Apor Vilmos püspökre, aki 75 évvel ezelőtt életét áldozta a Püspökvár pincéjében menedéket kereső nőkért, vagy Boldog Brenner Jánosra, a Szombathelyi Egyházmegye vértanú papjára, aki a káptalandombi szemináriumban készült a lelkipásztori hivatásra.

A Káptalandombon őrizzük a Walter Lynch clonferti püspök által Győrbe menekített Szűzanya-kegyképet. Az imádkozó Szűzanyát és a gyermek Jézust ábrázoló festmény az előkelő ír családból származó püspöké volt, akinek az írországi katolikusok ellen irányuló üldözés miatt menekülnie kellett hazájából. Walter Lynch (Püsky János győri püspök meghívására) Győrben telepedett le. 1663-ban bekövetkezett halála után pár évtized múlva ismét üldözni kezdték a katolikusokat Írországban. Ekkor egy parlamenti határozat alapján az ország összes püspökét száműzték. A parlamenti határozat napján, 1697. március 17-én Szent Patriknak, Írország térítő apostolának és védőszentjének ünnepén a Nagyboldogasszony-székesegyházban elhelyezett képen ábrázolt Szűzanya szeméből véres könnyek gördültek alá.

A kegykép mellett a Nagyboldogasszony-székesegyházban talált otthonra hazánk harmadik legfontosabb relikviája, Szent László király koponyaereklyéje, és itt nyugszik Boldog Apor Vilmos püspök is.

Évente több ezren zarándokolnak a Káptalandombra, ezért joggal megilleti a nemzeti emlékhely cím. Bízunk abban, hogy e cím által a Káptalandomb az ország kulturális térképére is felkerül, és kitüntetett figyelmet kap az itt található műemlékek megőrzése és felújítása is – hangsúlyozta a Győri Egyházmegye főpásztora.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Ács Tamás, Móricz Gábor, Németh Péter, Tóth László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria