Az ír püspökök az élet védelmére hívnak a májusi népszavazás előtt

Kitekintő – 2018. március 13., kedd | 19:12

A májusi referendumtól és a parlament döntésétől függ, hogy életbe lép-e az új törvény, amely mindenki számára elérhetővé tenné az abortuszt a terhesség tizenkettedik hetéig. Az ír püspökök számos fórumon szólaltak fel a közelmúltban az élet védelmében.

Az ír katolikus püspökök a múlt héten több közleményt bocsátottak ki, melyben kifejtették, a magzati életet védelmező nyolcadik alkotmánymódosítás hatályon kívül helyezése védtelenül hagyná a magzatokat; megrendítő és egyértelmű igazságtalanság lenne a még meg nem születettekkel szemben.

Az ír püspöki konferencia tavaszi, Maynoothban tartott ülése során kiegészítették és újra kiadták a korábbi Two Lives, One Love (Két élet, egy szeretet) című pasztorális üzenetüket, amivel az életvédelemről és az abortusz kérdéséről folyó nemzeti párbeszédhez kívánnak hozzájárulni. Hangsúlyozzák, hogy alaposan megvitatták a kérdést világi hívekkel, nőkkel és férfiakkal egyaránt; és irgalmasságra intenek, különösen a leginkább sebezhetőek iránt.

A püspökök kiemelik, hogy minden segítséget meg kell adni a válságterhességben gyermeket váró szülőknek, akik komoly támogatásra és együttérzésre szorulnak – melynek nem csupán szavakban kell megnyilvánulnia. Gyakorlati és hathatós segítségre van szükség, hiszen az élet kultúrájának támogatása minden nemzedék érdeke. A püspökök Isten áldását és vezetését kérik a társadalom valamennyi tagja számára, akiknek ebben a felelősségteljes ügyben kell döntést hozniuk.

„Van, aki azzal érvel, hogy a magzat élethez való joga az anya személyes döntése kell hogy legyen. Más úgy véli – bár alapjában véve ellenzi az abortuszt –, hogy vannak gyermekek, akikre nem vonatkozik az élethez való jog, vagy mert súlyos egészségügyi problémával születnének meg, vagy mert a terhesség nemi erőszak következménye. Szeretnénk ismét kifejezni: szilárdan hisszük – az értelem és a hit alapján egyaránt –, hogy nem létezik értéktelen emberi élet. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy a halál az emberi élet része. Amit elutasítunk, az az, hogy bárkinek jogában állna eldönteni, egy másik embernek mikor kell meghalnia” – fogalmaznak az ír főpásztorok.

Írországban május végén tartanak népszavazást az abortuszról, konkrétan a nyolcadik módosítás hatályon kívül helyezéséről. A nyolcadik módosítás 1983-ban népszavazás eredményeként lépett hatályba, a referendumon a szavazók 67 százaléka jóváhagyta az abortusz tilalmának törvénybe iktatását. A törvény ettől kezdve egyenlő jogokat biztosított a magzatnak és az anyának, vagyis csak akkor szakították meg a terhességet, ha az anya élete veszélyben forgott. Az abortusztilalom miatt sok ír kismama utazik Nagy-Britanniába, hogy megszakítsa a terhességet – az ír egészségügyi miniszter szerint 2016-ban 3265-en tettek így.

Az idei referendumra három hónappal Ferenc pápa látogatása előtt kerül sor, aki az augusztusban Dublinban megrendezendő családok világtalálkozójára érkezik az országba.

Brendan Kelly ír püspök februári beiktatásakor hangsúlyozta, az emberi életet a „legapróbb” kezdetétől védelmezni kell; minden emberi életet megillet a méltóság és a tisztelet. Az Irish Independent című lapnak adott interjúban elmondta, az abortusszal kapcsolatos nézetei nem valamiféle a nők iránti bizalmatlanságból fakadnak: „Az életemben szerepet játszó nők nélkül hol lennék én, vagy bármelyikünk? Mérhetetlenül hálás vagyok édesanyámnak, hogy életet adott nekem és még nyolc másik gyermeknek”.

„Amikor a döntés jogáról beszélünk, gyakran elfeledkezünk róla, hogy egy másik emberről is szó van, egy sérülékeny emberről, aki nem tud még dönteni, és aki teljes mértékben mások oltalmára szorul” – fogalmazott Kevin Doran püspök egy interjúban.

Forrás: Catholic News Agency; CatholicBishops.ie

Fotó: Pexels.com

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria