Isten ajándékba adta nekünk a teremtett világot – Folytatódnak a Teremtésvédelmi esték Pasaréten

Megszentelt élet – 2024. március 2., szombat | 17:30

Mire jó, és mit tud elérni egy teremtésvédelmi kör? Hogyan bővíthető a tagok köre? Többek között ezekről a kérdésekről esett szó a Teremtésvédelmi esték programsorozat ötödik, Mit csinál egy teremtésvédő kör? című alkalmán a Pasaréti Közösségi Házban február 12-én. Budapesti plébániákon működő teremtésvédelmi csoportok képviselői osztották meg tapasztalataikat az érdeklődőkkel.

A 14. kerületi Rózsafüzér Királynője-plébánia teremtésvédelmi körét Török Ágnes és Malasits-Földi Bernadett képviselte. Ökokörük 2019 óta működik. Abban az évben egy lelkigyakorlaton került előtérbe egy előadás kapcsán a teremtésvédelem és a Laudato si’ enciklika, melynek üzenete hozzájuk már akkor is nagyon közel állt. Noha a közösség számára még új volt, komoly lelkesedéssel fogadták, plébánosuk pedig azonnal hozzájárulását adta a kör megalapításához. „Azóta tíz-tizenegy tag igyekszik aktívan tevékenykedni, a teremtés- és környezetvédelem ügyét szolgálva, a lelkigyakorlatokon át a különböző tanfolyamokon keresztül a kistermelői vásárokig; sőt már két szappanfőző tanfolyamot is megszerveztünk” – mondta el Malasits-Földi Bernadett. Ökokörük másfél éve nyert az Ökogyülekezeti Mozgalom pályázatán, jelenleg ennek révén igyekeznek a megfogalmazott céljaikat elérni.

Ugyanezen a pályázaton korábban a 22. kerületi Baross Gábor-telepi Jézus Szíve-plébánia 2017 óta működő teremtésvédő köre is sikerrel szerepelt – őket a pasaréti esten Kecskés Csaba képviselte. Elmondta: a közösségnek jelenleg nyolc regisztrált tagja van; az alapítók büszkék arra, hogy egyre többen vannak, akik teremtéstudatosan gondolkoznak a plébánián. „Nagyon inspiráló volt látni, hogy ha kellő időt és energiát fektetünk egy helyi szintű kezdeményezésbe, akkor (...) minden megoldható. Mindenkinek van valami ügyessége, képessége, ami hozzásegít minket a közös céljaink eléréséhez” – osztotta meg a hallgatósággal.

Ujlaky Eszter a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület és a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom tagja. Ő vezeti a szentimrevárosi egyesületet, amelyet Kállay Emil atya hozott létre 1991-ben. Ebből az egyesületből alakult meg 2004-ben – Nemes Gábor vezetésével – a Zöld Kör. Egy évvel ezelőtt, a Laudato si’ enciklika nyomán nevezték át magukat Teremtésvédelmi Munkacsoporttá, amely egyre elfogadottabbá és vonzóbbá vált a plébániaközösség körében. „Előadásaink alkalmával próbálunk olyan nevekkel, ismert témákkal előrukkolni, amelyekkel felhívhatjuk a figyelmet a teremtéstudatosságra. Igyekszünk nyitni a helyi plébánia hívei felé, hogy bővíthessük a csoportot” – mondta el a pasaréti esten Nemes Gábor.

A teremtésvédelmi körök eszközeikben és céljaikban igen hasonlóak. Isten ajándékba adta nekünk a teremtett világot. Hálánk jele az, hogy megóvjuk; tevékenységük forrása pedig ennek az ajándéknak megbecsülése és a szeretet – fogalmazott Rácz Boró, az est moderátora, aki ezt követően arra kérte a meghívottakat, hogy emeljenek ki néhány dolgot, amelyek hosszabb távon is hatással voltak plébániájuk életére teremtésvédelmi szempontból.

Többek között olyan ötletek is elhangzottak, mint a plébániai visszaváltós rendszer bevezetése, a használtruha-börzék, vagy akár zenés rendezvényekhez kötött „barter-piac” a gyermekek örömére.

*

Ráczné Soós Krisztina a nemzetközi környezet- és teremtésvédelmi mozgalom, a Laudato Si’ Movement hivatalos animátorképzése után alapította meg a pasaréti munkacsoportot Rácz Boróval, Vámos Katalinnal és Bagyinszki Ágoston ferences atyával. Az általuk megálmodott Teremtésvédelmi esték programsorozat minden hónap második hétfőjén várja az érdeklődőket a Pasaréti Közösségi Házban; célja egy olyan tudásalapú, aktív közösség létrehozása, amely keresztény nézőpontú környezetvédelemmel, vagyis teremtésvédelemmel foglalkozik.

Az első alkalmat, Hol tartunk ma Pasaréten a teremtésvédelemben? címmel, 2023. október 9-én tartották. A december 11-én megrendezett esten a Laudato Si’ Movement és az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdítása Dikasztériumának együttműködése révén megszületett, Ferenc pápa enciklikája nyomán készült, A levél (The Letter) című dokumentumfilmet tekintették meg a résztvevők.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a Teremtésvédelmi esték alkalmaira.

További információk a Pasaréti Közösségi Ház honlapján, illetve a ferencesek közösségimédia-platformjain.

Szöveg: Gellért Sára Mária

Forrás és fotó: Ferences Média

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria