Isten jelenlétét emberi jelenléttel érzékeltessük – Szeretetteli felzárkóztatás folyik Hernádvécsén

Hazai – 2021. október 14., csütörtök | 15:24

A Miskolci Egyházmegye tavaly csatlakozott ahhoz a kormányprojekthez, amely a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét programjának módszereit alkalmazva a legszegényebb települések felzárkózását tűzte ki célul. A háromszáz legszegényebb magyar település egyike Hernádvécse, ahol a Jelenlét Pontnak helyet adó épületet október 8-án áldotta meg Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település múltja közel ezeréves, a környezet festői, azonban a falu lakói ma már mélyszegénységben élnek, és több száz halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelnek a családok. Itt kezdődött meg egy évvel ezelőtt a közös gondolkodás, a közös munka és összefogás, a Máltai Szeretetszolgálat iránymutatásai alapján, amely most újabb állomásához érkezett; végleges helyére költözhet a Jelenlét Pont. Egy a falu központjában álló házat alakítottak át és újítottak fel erre a célra.

A házszentelésen mondott homíliában Orosz Atanáz püspök arra hívta föl a figyelmet, hogy az életszínvonal átlaga alatt élőknek milyen nagy szükségük van a folyamatos segítségnyújtásra és támogatásra. A község lakói mára már fölismerték azt a lehetőséget, amelyet ez a program és a benne dolgozó munkatársak nyújtani tudnak.

„A Máltai Szeretetszolgálat buzgósága lehetővé teszi, hogy a Felzárkózó települések programban Isten jelenlétét emberi jelenléttel érzékeltessük, és ez az emberi jelenlét immáron egy éve gyümölcsöket is termett” – állapította meg a főpásztor. „A fogantatástól a foglakoztatásig meghirdetett program mindenkit meghív egy találkozásra, és bevon egy olyan folyamatba, amelyből felzárkózás alakulhat ki. Ebben a házban szeretnénk továbbadni az evangélium örömét és azt az esélyt, amit mindenki számára Isten adott minden egyes születéssel, minden emberi élet elkezdésével” – fogalmazott Orosz Atanáz.

A Jelenlét Pont átadásán Vecsei Miklós, a társadalmi felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke is részt vett. A Jelenlét programban alkalmazott megközelítési módszerek, szemléletmódok kialakítása az ő személyéhez és „csapatához” fűződik. Beszédében az ezekben rejlő lehetőségeket, ennek tapasztalatait osztotta meg. Ha segíteni szeretnénk, először meg kell hogy ismerjük az adott körülményeket, az embereket és szükségleteiket, ehhez pedig „az egyetlen lehetőség a személyes jelenlét” – mondta a miniszteri biztos. Arra is kitért, hogy ez sokszor nagyon nehéz feladat, sőt a programban folyó munka nem mindig hoz látványos, azonnali eredményt, akár évtizedek is kellenek hozzá.

A Hernádvécsén eddig már megvalósult programokról, azok tapasztalatairól és a további tervekről a Jelenlét program egyházmegyei koordinátora, Tóthné Kukola Mária számolt be. Az elmúlt évben huszonhárom gyermek tanult zenét a Szimfónia programnak köszönhetően. Késő ősszel, még a nagy hideg beállta előtt a tizenhat kölcsönözhető vaskályha mind olyan családokhoz került, ahol szinte nem is volt fűtés. Gyermekszemészeti szűrőprogramot szerveztek, tavasszal pedig a „Kiskert program” indult be. Néhány hét múlva a műhelyiskola is szárnyat bonthat. A további tervek között szerepel egy mintakert létrehozása a most átadott Jelenlét Pont mögött. Az új irodában többek között a hivatali ügyek intézéséhez nyújtanak majd segítséget. A távolabbi tervek között külső közösségi tér, valamint barkácsműhely kialakítása is szerepel.

Forrás: Miskolci Egyházmegye

Fotó: Kissné Huszti Andrea

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria