Jelenleg 260 millió keresztényt üldöznek világszerte

Kitekintő – 2020. január 17., péntek | 13:11

Az Open Doors keresztény emberi jogi szervezet kiadta a tavalyi adatok alapján frissített jelentését a keresztényüldözésről. A civil szervezet szerint napjainkban a világ 73 országában összesen 260 millió Krisztus-hívőt üldöznek hitéért. A jelentést január 15-én mutatták be az olasz képviselőházban.

Az idei jelentésben vizsgált időszak 2018. november 1-jétől 2019. október 31-ig terjed. Az egy évvel korábbi állapothoz képest a szélsőségesen diszkriminált keresztények száma 15 millióval nőtt, bár csökkent a vallási indíttatású gyilkosságok aránya (4305-ről 2983-ra). Továbbra is Nigéria a legveszélyesebb hely a Krisztus-hívők számára, a fuláni törzs és a Boko Haram iszlamista szekta támadásai miatt. A második helyen áll e sorban a Közép-afrikai Köztársaság, a harmadik Srí Lanka, ahol 2019 húsvétján 200 embert öltek meg.

Kevesebb a gyilkosság, de ez olyan adat, ami évről évre változik, nagyon ingadozik – magyarázta Cristian Nani, a szervezet igazgatója. Állandó azonban a nyomás, ami ezeket a keresztény embereket, közösségeket és az egyházakat éri a magánéletben és a közéletben egyaránt. A szervezet különböző szempontok szerint vizsgálja a keresztények helyzetét: diszkrimináció, erőszak, kirekesztés a munkából, az egészségügyi ellátásból, a keresztény vallásgyakorlást tiltó vagy a vallás elhagyására kényszerítő törvények. Mindezt figyelembe véve nagyon sok államban növekszik a keresztényeken lévő nyomás. Legalább 73 országban tapasztalják meg erőteljesen az üldöztetést.

A világ 11 országában szélsőségesen üldözik a keresztényeket. Már 18 éve élen jár ebben Észak-Korea, ahol az Open Doors szervezet szerint 50 és 70 ezer között van a hitük miatt munkatáborba kényszerített keresztények száma. Ezután következnek a háborúban álló országok, valamint azok, ahol az iszlám fundamentalizmus erősen jelen van, például Afganisztán, Szomália és Líbia. Ide sorolható még Pakisztán, ahol Ászja Bibi kiszabadulása évében is érvényben maradt a káromlás elleni törvény.

Most először szerepel Burkina Faso és Kamerun a keresztényüldözés szempontjából érintett országok listáján az első ötven állam között, ami a Száhel övezetben élők nehéz helyzetéről tanúskodik, ott ugyanis legalább 27 dzsihadista csoport működik. Burkina Faso északi részén több mint kétszáz templomot bezártak. Ezeknek a csoportoknak az egyik fő célkitűzése a keresztény jelenlét megszüntetése – fejtette ki Cristian Nani. Megjelennek a falvakban, és három napot adnak a keresztény családoknak, hogy eltűnjenek. Ha ez nem történik meg, akkor megölik őket.

Évek óta erőteljesen üldözik a keresztényeket a Közel-Keleten is. Irakban a háborút megelőzően, 2003-ban másfél millió Krisztus-hívő élt. Ma 200 ezer körül van a létszámuk, és az Iszlám Állam által a Ninivei-fennsíkról elűzött keresztények hazatérése is nehézkes a nem megfelelő biztonság miatt. Szíriában, ahol a háború immár 9 éve zajlik, a keresztények száma 2 millióról 744 ezerre apadt.

A vizsgált időszakban világszerte majdnem 10 ezer templomot zártak be vagy támadtak meg. Több mint 8 ezer vallási alapú visszaélést követtek el nőkkel szemben. Ez csak a jéghegy csúcsa – mutatott rá a civil szervezet vezetője, ugyanis még nem tudjuk kellőképpen feltérképezni ezeket a jelenségeket, például a kényszerházasságokat. A becslések szerint naponta átlagosan legalább 23 keresztény nő szenved el szexuális erőszakot a vallása miatt.

Latin-Amerikában a szervezett bűnözés miatt vannak veszélyben a hívők, vannak országok, ahol a papok és a hívek az életükkel játszanak, ha megpróbálnak szembeszállni a bűnszervezetekkel, gondoljunk Kolumbiára vagy Mexikóra.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria