Jubileumot ünnepeltek Kassán és Eperjesen a görögkatolikusok

Külhoni – 2023. február 1., szerda | 12:32

XVI. Benedek 2008. január 30-án alapította a pozsonyi görögkatolikus püspökséget, ezzel együtt a Kassai Exarchátust egyházmegyei, az Eperjesi Egyházmegyét pedig metropolitai-főegyházmegyei rangra emelte. Ebből az alkalomból ünnepélyes érseki Szent Liturgiát tartottak január 28-án az eperjesi Keresztelő Szent János-székesegyházban, másnap pedig a kassai Szent Istenanya Születése-székesegyházban.

Az Eperjesi Egyetem Görögkatolikus Teológiai Karán kísérőprogramként január 27-én tudományos konferenciát is tartottak, majd január 28-án székesegyházban ünnepeltek a hívek Szlovákiai apostoli nunciusával, Nicola Girasolival, Rusnák Péterrel, a Pozsonyi Görögkatolikus Egyházmegye főpásztorával és az Eperjesi Görögkatolikus Főegyházmegye jelenlegi apostoli adminisztrátorával, valamit számos görögkatolikus főpásztorral és pappal.

Az ünnepi szentbeszédet Nicola Girasoli mondta, majd Lubomír Petrik, az eperjesi érsekség főtitkára Ferenc pápa üdvözletét olvasta fel, amit az ünnepi alkalomra küldött.

Bernard Bober, Kassa római katolikus érseke és a Szlovák Püspöki Konferencia elnöke beszédében  a görögkatolikus egyház kitartását, hűségét méltatta, és arra emlékeztetette a közösség tagjait, hogy bővelkednek Isten hatalmas, megújító erejében.

*

Kassán január 29-én az ünnepi liturgián Cyril Vasiľ kassai érsek-metropolita mellett részt vett Nicola Girasoli és Rusnák Péter, jelen volt Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök, Viliam Judák nyitrai megyéspüspök és Marián Andrej Pacák emeritus püspök.

Milan Chautur nyugalmazott megyéspüspök jelenleg a kassai állami kórházban vár térdműtétjére, így ő személyesen nem tudott jelen lenni az eseményen. Ezért később az apostoli nuncius meglátogatta őt, s a kórházban celebráltak közösen misét, hálát adva Istennek a metropólia ajándékáért, és megemlékezve annak minden hívéről és jótevőjéről.

Az ünnepi alkalmat megtisztelte jelenlétével Jaroslav Polaček, Kassa város polgármestere és a város önkormányzati képviselői, valamint Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Balogh Csaba, Magyarország szlovákiai nagykövete és Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja.

Az ünnepi homíliában Peter Rusnák püspök kiemelte a kassai püspökség lelkipásztori téren megmutatkozó érdemi tevékenységét. A három pont, amely szerinte meghatározza a keresztény élet szintjét: az ima, az alamizsna és a böjt.

A Szent Liturgia végén Nicola Girasoli apostoli nuncius köszönte meg a jelenlévőknek mindazt, amivel az évek során hozzájárultak az Egyház fejlődéséhez, és büszkeségre buzdított a görögkatolikus identitás és liturgikus hagyomány iránt, amely gazdagítja az Egyház teljességét.

Cyril Vasil’ érsek-metropolita szintén köszönetet mondott mindenkinek, aki ezen az évfordulón az Eucharisztia ünneplésében részt vett, külön kiemelve a székesegyházi kórus liturgikus zenei szolgálatát. „Minden hálaadás az Isten iránti hálában csúcsosodik ki, akitől minden igaz és jó származik, akit mindenben dicsőíteni kell” – fogalmazott.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye; Miskolci Egyházmegye

Fotó: Eperjesi Görögkatolikus Főegyházmegye; Kassai Görögkatolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

KassaEperjesEperjesEperjesEperjesEperjesKassaKassaKassaKassaKassaKassaKassaKassaKassaKassaKassa