Kétszáz éves a szeged-szőregi Alexandriai Szent Katalin-templom

Hazai – 2016. november 30., szerda | 18:13

Az Alexandriai Szent Katalin-templom felszentelésének 200. évfordulóját ünnepelték november 25-én, pénteken a Szegedhez tartozó Szőreg városrészben. A bicentenáriumi szentmisét Gyulai Endre nyugalmazott megyéspüspök celebrálta.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szőregi templomot 1816. november 25-én, Katalin napján szentelték fel. Az elmúlt két évszázad során több jeles esemény helyszíne is volt a kis dombon található, többször felújított templom. 

A bicentenáriumi ünnepen Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi megyéspüspök celebrált szentmisét, amelyen arról beszélt, milyen jelentést hordoz magában a templom, s miként lehetnek méltók ma a szőregiek védőszentjükhöz.

A templom találkozóhely Istennel, az imádság háza – fogalmazott Gyulay Endre, aki szerint az áhítat, a csend, a tisztaság és az Oltáriszentség átjárta helyen lehet kapcsolatba kerülni Jézus Krisztussal. Mint mondta, a templomba érkező híveket már az épület magassága és elhelyezkedése is arra ösztönzi, hogy Istenre szegezzék tekintetüket. Bárkivel is lépjék át a templomajtó küszöbét – folytatta – a közösség egy szívvé, egy lélekké válik, hiszen a hívek célja azonos: kapcsolatba lépni Istennel.

A nyugalmazott püspök emlékeztette a híveket, Jézus Krisztus a kereszten Isten kezébe ajánlotta a lelkét, hogy irgalmazzon az embereknek, a szentmise pedig az az alkalom, amikor a hívek magukhoz vehetik Krisztus testét. „Isten erejével lehet becsületesnek maradni” – tette hozzá, felidézve, hogy kétszáz évvel ezelőtt a szőregi templom építői is jól tudták ezt.

Gyulay Endre ismertette Alexandriai Szent Katalin történetét is, aki a tudományt állította a hit védelmének szolgálatába, a császár azonban nem tűrhette meg misszióját, és lefejeztette. „Ismerni a hit igazságait és tanítani a többieket, a családot, a gyerekeket, az unokákat, és élni a becsületes emberek életét olyan hűséggel, becsülettel, felebaráti szeretetben, mint ahogyan Isten teremtette. Mint nála és annyi más szentnek az életében.”

A nyugalmazott megyéspüspök arra kérte a híveket, legyenek méltóak a kétszáz éves szőregi templomhoz, s kérjék az Istent, térjenek be azok is a falai közé, akik még nem Krisztus-hívők. „Legyen ez a nap ünnep a számunkra, amelyből megtanulhatjuk, hogyan kell megbecsülni a templomot, szeretni Istent, szeretni egymást” – zárta beszédét a nyugalmazott főpásztor.

A szentmisét követően Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont igazgatója és Polner Zoltán néprajzgyűjtő, újságíró mutatták be legújabb köteteiket.

A szőregi templom 200 éve című kiadvány kapcsán a szerző, Miklós Péter elmondta, kutatásai során alaposabban feltárta a városrész múltját, betekinthetett az itt élők értékrendjébe. „Sokat tanultam a kötet írása közben azoktól, akiknek ünnepről ünnepre a mindennapi életük részét képezte a templom” – fogalmazott. Polner Zoltán még az 1970-es években végzett gyűjtőmunkát Szőregen és a környező településeken, ahonnan imádságokat gyűjtött. Ezeket foglalja össze a Szőregi imádságok című könyv.

Forrás és fotó: SZEGEDma.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria